sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Huipputeknologiaa syömisen hallintaan

Uusi teknologiaratkaisu syömisen tueksi on pilottivaiheissaan päässyt jo aika pitkälle ilman median huomiota - nyt on aika nostaa tämä esiin. Suomalainen Foodcollar Oy on kehitellyt ratkaisua, jossa ruokiin lisättyjä merkattuja isotooppiyhdisteitä käytetään syömisen määrän arviointiin ja tätä kautta päästään erilaisiin käytännön sovelluksiin jotka varmasti herättävät kiinnostusta syömistietoisten parissa. Annetaan yhtiön tutkimuspäällikön Arvo Taleen vastailla tarkemmin mistä on kyse:

Eli mistä konseptissanne on oikein kysymys?
Biolääketieteen tutkimuksissahan on jo pitkään käytetty erilaisia isotooppeja merkkiaineina ja vasta nyt langattoman informaatioteknologian kehittymisen myötä alamme päästä sovellustasolle. Meidän tuotteemme ydinkonsepti on kaulapanta, joka tunnistaa ruuan merkki-isotoopin syötäessä ja tästä tiedosta voidaan sitten soveltaa monenlaisia toimintoja. Ensisovelluksessa käyttämämme isotoopin pitoisuus on suhteessa ruuan energiamäärään, jolloin pystytään tarkkaan kalorilaskentaan. Lopputuote on painonhallintasovellus, jossa kaulalla oleva panta mittaa päivän energiansaantia ja päivän syömistavoitteen lähestyessä panta kiristyy ja vaikeuttaa lisäsyömistä. 
Tuntuuko, että ajan henki on tuotteillenne nyt sopiva?
Ilman muuta. Tämä on uusinta uutta teknologiaa ja se kannattaa ottaa käyttöön kun teknologiainframme sen mahdollistaa. Laajentumassa olevat 4g yhteydet myös mahdollistavat huikeat sovellusmahdollisuudet reaaliaikaisessa syömisohjauksessa. 
Tarkoitin ehkä enemmän näitä trendejä mitkä ovat vallalla. Hyvinvointi, luonnollisuus jne..
No ne myös tukee konseptia. Hyvinvointi on nyt ykkösjuttu ja ihmiset kaipaa apua siihen. Insinöörimme ovat tarkastelleet tätä syömiskenttää ja havainneet, että kyse on lopulta yksinkertaisesta asiasta: pitää vaan tietää tismalleen mitä ja paljonko syödään niin loppu hoituu itsestään. Tuotteemme on tähän modernein ja helppokäyttöisin olemassaoleva työkalu.
Mutta ruuassa pitäisi siis olla näitä isotooppeja? Miten ihmiset siihen suhtautuvat?
Ainahan niitä säikkyjä ja vastustajia on, mutta luulen valtaosan ymmärtävän että nämä on täysin vaarattomia radioaktiivisia aineita. Ja vaikkei olisikaan, niin kokonaisterveyden kannalta tässä on niin paljon hyötyjä, että kerrankin elämänsä aikana röntgenissä käyneellä riskit on jo suuremmat. Munakasta ei voi tehdä särkemättä kananmunia ja niin eespäin. Todellinen haaste ei ole ihmisten mielipide vaan itse merkkiaineen saaminen laaja-alaisesti ruokavalikoimiin.
Niin, miten se merkki-isotoopin saaminen ruokiin sitten onnistuu?
Aluksi olemme liikkeellä vain joidenkin valmistajien kanssa, jolloin he saavat lisäarvoa siitä että meidän isotooppejamme on vain heidän tuotteissaan ja tuotteissa näkyy siitä merkkinä Loistoruokaa -symboli. Luomutuotteet ovat seuraava fokuksemme, sillä mielestämme tuo nouseva hyvinvointitrendi on hyvin linjassa meidän hyvinvointiajatuksemme kanssa. Mutta ilman muuta pidemmällä aikavälillä tavoite on saada merkkiaineet kattamaan koko elintarvikeketju kotimaassa - siinä vaiheessa pimeän ruuan tuonti idästä ja Ruotsista on taas sitten uusi ongelma mutta taklataan nyt asia kerrallaan.
Minkälaisia jatkosuunnitelmia teillä on?
Ajatushan on, että yksi merkkiaine on aina yhden ravitsemusominaisuuden kuvaaja. Tulevaisuutta on useampien isotooppien lisääminen ruokiin, jolloin saamme tarpeellista lisäinfoa. Ihannetapauksessa saamme hiljalleen lisättyä ruokiin kaikki haluamamme 40-50 erilaista isotooppia, jolloin pääsemme jo vitamiini-mineraalitason saantiin kiinni ja muihinkin syömisen pienempiin palikoihin. Sitten oikeasti ollaan hyvinvoinnin alkulähteillä!!
Tuotekehitysputkessa olevia sovelluksia ovat tietysti ravinnon laadun seurannan työkalut mutta myös erilaiset syömisen etätarkkailun mobiilisovellukset , joissa esimerkiksi vanhemmat voivat seurata lastensa syömistä reaaliajassa vaikkapa työpaikalta ja varmistua ettei kioskilla käydä silloin kun ei pitäisi - kiireiset vanhemmat voivat myös asettaa lasten kaulapannan kiristymään automaattisesti esimerkiksi  kioskien ja pikaruokaloiden paikkatiedon mukaan tai havaitessaan heikkolaatuista ravintoa. Tai se voi herjata tai kehua lapsen syömistä asetuksista riippuen.
Minkalaisiin vaikeuksiin olette varautuneet tällaisen uudenlaisen palvelun vastaanotossa?
Ydinkysymys tulee varmasti olemaan kuinka tyylikkäitä kaulapantoja pystymme luomaan eri kuluttajaryhmiin. Aikuisten ja lasten tyylikkäät peruspannat ovat valmiita ja juhlavammat mustankullatut versiot ovat myös loppusuoralla. Seuraavaksi siirrymme pienempiin kohderyhmiin: punkkareille piikkipantoja jne.. Haaste on iso, mutta teolliset muotoilijamme ovat kuitenkin yllättäneet minut kerta kerran jälkeen, joten olen tältäkin osin melko luottavainen. Muita riskejä en juuri näe.
Kiitos haastattelusta Arvo! Onko teillä muuta sanottavaa blogini lukijoille?
Jep. Ensimmäiset kuluttajatuotteet ovat markkinoilla parin kuukauden päästä. Pilottikäyttäjämme ovat suorastaan säteilleet uutta olemusta laitekokeilun myötä ja haluamme levittää samaa ilosanomaa laajemmallekin. 


No niin. Ja laitetaanko tilauksia vetämään?

13 kommenttia:

 1. Aivan karmea ajatus. "- kiireiset vanhemmat voivat myös asettaa lasten kaulapannan kiristymään automaattisesti esimerkiksi kioskien ja pikaruokaloiden paikkatiedon mukaan tai havaitessaan heikkolaatuista ravintoa." - tämä saa minut voimaan pahoin.

  VastaaPoista
 2. Mikäs se päivämäärä olikaan...? ;)

  VastaaPoista
 3. hetken aikaa melkein uskoin :D

  VastaaPoista
 4. hyvää aprillipäivää vaan, tuo loistoruokaa sai kyllä minut repeämään :)

  VastaaPoista
 5. Mua ihan hävettää myöntää et mua on jo kaks kertaa tänään juksutettu blogien toimesta. Molemmilla kerroilla meni ihan täydestä vielä. Alan pian huolestua aivotoiminnastani taikka sellaisen tilapäisestä puutteesta. :)

  VastaaPoista
 6. Jaha... Piti sitten tähänkin mennä! Yöllä luin tajuamatta ollenkaan, minkä päivän puolella ollaan. Nyt joudun nolona myöntämään, että oon pitkin päivää kauhuissani pysähtynyt miettimään, mihin meidän yhteiskunta on menossa :D Nicely done!

  VastaaPoista
 7. Voinko ilmoittautua pantajonoon? Tai päästä loppumetrien koekäyttäjäksi?

  Ehdottomasti päivän paras aprillipila! :D :D

  VastaaPoista
 8. Varmalta taholta kuulin, että loistoruokaa- tuotteiden keulahahmoksi on jo kyselty Homer Simpsonia, joka perheineen on kuulemma ollut yksi niistä miljoonista tyytyväisistä testiperheistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama huhu täällä. Huonompi säkä on että South Parkin Kennyä ei nähdä jatkokäyttäjien joukossa - hänellä kävi vähän huono säkä automaattisesti kiristyvän kaulapannan kanssa erään pikaruokalan läheisyydessä. Joku bugi softassa...

   Poista
 9. Kyllä, uskoin! Jos nyt vähän saan puolustella, niin luin pitkälti aprillipäivän jälkeen. Onneksi mies ei ollut kotona, muuten olisi saanut kuulla kauhunsekaisen päivittelyn aiheesta... Hah, noloa.

  VastaaPoista
 10. Arvasin jutun juonen, ei tämmöstä voi kukaan selittää ettei se ole apgrilliä! Tää oli tosi hyvä. Ja pelottava. Oikeesti pelottava.

  VastaaPoista
 11. AHahha, miten voin olla näin tyhmä:D Olin ihan, että MITÄ HELVETTIÄ, tuohon aprillipila- linkkiin asti.

  Hyvä etten jo linkkaillut Facebookiin ja ties minne! Todella karu tarina, mutta karun siitä tekee se, että tämä voisi oikeasti olla mahdollista nykypäivänä. Puistattaa kyllä yhä.

  Paras aprillipila ikinä (näin jälkeen luettunakin)!

  VastaaPoista
 12. Kyllä minä tuollaisen pannan ottaisin. Kuulostaa mukavammalta kuin vatsalaukun leikkaus...

  VastaaPoista