torstai 5. huhtikuuta 2012

Rasvaimu - ojasta allikkoonko?

Elämme siinä mielessä suht terveessä yhteiskunnassa, että näppituntumani mukaan aniharva uskoo rasvaimulla saatavan mitään kummempia terveydellisiä hyötyjä - ja ylipäätään koko aihe on varsin vähän esillä. Mutta koska teema on vähän esillä niin voisipa tästä sanoa muutaman sanasen, kun aihetta on hiukka joutunut pläräämään vaikkei minusta mitään rasvaimun asiantuntijaa saakaan.

Jujunahan terveydessä tietty olisi, että kun rasvakudosta kehosta lähtee niin sehän on sitten hyvä juttu - ja onneksi tällaisia juttuja osuu silmiin vain harvoin. Ja lyhyellä aikavälillä (alle 1 v) varmaan kaikki voi näyttääkin kohtuuhyvältä myös terveydessä vaikkei tätäkään kyllä aina edes nähdä. Mutta jos jokin painonhallintamaailmassa näyttää aika selvältä on sellainen yleislinjaus, että melkein kaikki mikä on lyhyellä aikavälillä helppoa tai nopeaa on pitkällä aikavälillä huono homma. Ja kun rasvaimun pitkäaikaisvaikutuksia katsotaan tutkimuksissa niin voisi sanoa, että tämän huonommin se ei varmaan enää voisi mennä terveyden kannalta.

Vai miltä kuulostaa seuraava yhteenveto uusimmassa aihepiirin tutkimuksessa: "Following suction lipectomy, body fat was restored and redistributed from the thigh to the abdomen". Eli imetty rasva palautuu vuoden aikana, mutta suhteessa enemmän vatsan alueelle - ei varmaan mikään toivottu tulos esteettisesti saati terveydellisesti. Ja suolaa haavoihin tulee havainnosta, että vatsan seudulle pakkautuva rasva tuppaa sijoittumaan nimenomaan terveydelle haitalliseen viskeraalirasvaan eikä ihonalaiseen rasvakudokseen.

No niin, äskeinen oli se synkempi visio. Valoisammassa vaihtoehdossa rasvakudos ei palaudukaan imun jälkeen ja useiden rasvakilojen poisto rasvaimulla säilyy useita vuosia - huomattavasti toivotumpi tulos esteettisesti, mutta silloinkaan terveydellistä hyötyä ei havaita. Mikä ei tietysti ole siinä mielessä yllättävää, että imetty rasvakudos on ihonalaista rasvaa, jolla ei ylipäätään terveydellistä haittaa paljoakaan ole.

Eli rasvaimu ei ole mikään terveydellinen toimenpide eikä oikein laihduttavakaan. Ja minusta on tyylikästä kuinka tämä linjaus näkyy selvästi melkein aina kun aiheesta näkee juttuja!


Rasvaimu

7 kommenttia:

 1. Hei Patrik!
  Luin uuden kirjasi ja pidin siitä paljon. Kiitos taas yhden selkokielisen ja kannustavan kirjan kirjoittamisesta! Aiemmat ovatkin jo tuolla hyllyssä. Aloin lukea myös Teemu Ollikaisen Syö mitä mielesi tekee -kirjaa ja sen ajatukset laihduttamisesta ja ylipainosta tuntuvat olevan aivan toisenlaisia kuin sinun ajatuksesi. Haluaisitko kertoa mielipiteesi ko. Kirjasta?

  VastaaPoista
 2. Hei, en ole lukenut kirjaa mutta kaikki mitä silmiin on osunut Ollikaiselta on minusta oikein hyvää asiaa enkä näe mitään ristiriitaa. Toki hän katsoo asiaa enemmän psykologisesta kulmasta mutta se onkin painonhallinnan perusedellytys - viittaan mm. Laihdutus pysyvästi tehään näin... blogautuksen tärkeimpiin teemoihin 1-2.

  Minkä ristiriidan sinä näet?

  VastaaPoista
 3. Haamunälkä, tunnesyöminen, se, että lihavat eivät koskaan ole nälkäisiä ja se, että lihavat syövät liian usein, näin muutamia mainitakseni. En ole kirjassa päässyt vielä pitkälle, mutta kovin siinä vaikuttaa olevan erilaisia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se pitää lukea sitten :) Sinälläänhän nuo kaikki mainitsemasi teemat ovat ihan oikeita ongelmia joten ihan hyvältä kuulostaa enkä näe ristiriitaa. Olen tottunut siihen, että suomalaisilla psykologeilla on hyvää silmää syömisasioissa ja todnäk se on hyvä kirja joka katsoo asioita hiukka eri painopisteestä ja eri termeilläkin.

   Poista
 4. Onko sinulla tästä tilastotietoa kuinka yleistä tämä on Suomessa ollut ollut.
  Minun maallikon kuvani on tästä aina ollut se että tämä on enemmän niitä suuren maailman = usan juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään hajua yleisyydestä. Muuta kuin yhden linkin takaa oleva lausahdus että on yleistymässä. Varmaan osa rasvaimuista on sellaisia, joilla ei ole paljoakaan tekemistä paino-terveys asioiden kanssa - mutta luulen myös että osassa se on ehkä lausumatonkin toive esteettisten asioiden takana. Ja ne vaikuttaa aika haaveilevilta toiveilta.

   Poista
 5. enemmän bannerini kaltainen nyt tuo pikkukuva :)

  VastaaPoista