tiistai 20. maaliskuuta 2012

Vähiten noudatettu syömisohje

Tässä on aiemmin tullut spekuloitua kuinka vähän erilaisia suosituksia ja ohjeita syömisessä noudatetaan. Ja eihän niissä toteutuksissa aina hurrattavaa ole, mutta toissa aamuna luulen havainneeni Suomen vähiten noudatetun syömisohjeen!

Ohje on vauvanruokapurkeissa oleva ohje "Maista aina itse tuotetta ensin". Itselläni tämän ohjeen havaitsemiseen meni 3 vuotta. Ei silti, mikään ei olisi muuttunut vaikka sen olisin huomannutkin. Yritän kyllä parhaani mukaan huolehtia lastemme hyvinvoinnista, mutta kyllä se raja jossain menee - ja jonkun "lammastarhurin" ja oikeastaan kaikkien muidenkin pääruokasoseiden maistaminen ylittää sen rajan kirkkaasti. Hedelmä- ja marjasoseita voisin periaatteessa maistaakin jos motivoituisin.

Juu ja ymmärrän kyllä miksi niitä soseita pitäisi maistaa.. Mutta näköjään en tuosta jaksa olla niin kiinnostunut, että sitä ohjetta toteuttaisin. Kannen napahtaminen riittää minulle.

Eli minun hypoteesini on, että lapselle annettavan soseen maistaminen aikuisen toimesta on Suomen vähiten noudatettu syömisohje. Gallup kertokoon absoluuttisen totuuden - jos alle 5 % vastaajista maistaa soseita niin olen oikeassa.

Muuten, saa myös ehdottaa muita syömisohjeita, joiden luulette olevan haussa olevan tittelin tavoittelijoita! Jos ei nyt ihan virallinen syömisohje, niin edes jotain puolivirallista (kuten tämä sose). Paras ehdotus huomioidaan!!

PS. Aiheessa on ainekset keskusteluun siitä pitäisikö lapsille tehdä ruokaa itse vai voiko käyttää vauvanruokavalmisteita - sitä saa käydä, mutta aihe ei ole tämän blogautuksen juju. Meillä tehdään ruuat enimmäkseen itse ja hedelmä-marjasoseet on jo enemmän ostettuja vaikka niitäkin tehdään itse. Mutta minun mielipiteeni on, että kyseessä on sen verta lyhyt jakso lapsen elämää, että jokainen tekee kuten parhaaksi kokee.


Vauvaruokasoseita..

19 kommenttia:

 1. Minä olen ollut sen verran laiska äiti, etten ole jaksanut tehdä itse soseita. Hyvin lapsi on kuitenkin normaaliin ruokaan tottunut ja yleensä käytämme vain matkalla noita purkkiruokia. Joku kyllä väitti Silminnäkijässä että se on kuollutta ruokaa ja lapsi tarvitsee bakteereja.Niitä tulee kyllä muualtakin kun kaikkea yritetään maistella mitä vaan käsiinsä saadaan. No vielä ei ole allergioita ja ensimmäistä kertaa käytiin silmätulehduksen takia lääkärissä puolitoista vuotiaana. Tuskinpa se oisi jäänyt tarttumatta vaikka miten oltaisiin syöty.
  Juu, harvoinpa soseita maisteltua tulee. Yhden kerran kansi ei napsahtanutkaan ja se ruoka meni sitten roskiin.

  VastaaPoista
 2. Meillä ollaan vielä laiskempia ja nuorempi lapsi on mennyt kokonaan sormiruoalla. Jätettiin siis sosevaihe kokonaan välistä.

  VastaaPoista
 3. Meillä on 10kk:n ikäiset kaksoset ja soseruokia ovat pääasiassa syöneet. Kahden vauvan hoitaminen on sellaista hulabaloota, että jossain asioissa on mentävä siitä missä aita on matalin ja hyvällä omallatunnolla! Myös meidän lapset sormiruokailevat päivittäin (silloin kun vanhemmat syövät päivällistä) ja maistelevat myös jo meidän ruokiamme, silloin kun laiska äiti jaksaa tehdä niistä suolattomia versioita.

  VastaaPoista
 4. Heh! Toi on hyvä! Ei tuu itsekkään maistettua aina noita lihasoseita. Vai onko se maistamista etä kokeilee soseessa uitettua lusikkaa kämmenenselkään että onko kuumaa ja nuolaisee kämmenestä sen pienen osuman? Siinä ei ehkä ihan maista mahdollisia makuvirheitä, patogeeneistä puhumattakaan (mikä ajatus että kaikki ne voisi maistaa?!)

  Sulla on Patrik kiva blogi, kurkkaa mun blogiin! Opiskelen elintarviketeknologiaa ja ravitsemustiedettä Viikissä ja karistan mammakiloja blogissa :)

  http://toobigtobeme.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Jo tässä vaiheessa voin todeta olevani sokissa suomalaisten vastuuntuntoisuudesta. Siis noin moni maistaa ruokaa ensin!!! Totean hypoteesini menneen pahasti nenilleen.

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa, onko sen maistamisohjeen takana jotain muuta kuin se, ettei tule annettua liian kuumaa ruokaa lapselleen? Eikö

  No anyway, kuinkahan moni noudattaa ohjetta olla antamatta multivitaminoituja mehuja lapsille? Eikös tällaisia varoitustekstejä edelleen näy tuotteiden kyljessä. Itse en ko. tuotteita juurikaan osta, joten ei ole viime aikoina tullut asiaa tarkemmin seurattua.

  VastaaPoista
 7. Mä olen maistanut sosetta pitkin hampain tasan kerran - Heathrown turvatarkastuksessa (sekin on muuten ihan järjetöntä, ainakaan mannerten välisillä lennoilla ruoka ei avatussa purkissa lämpimässä säily ihan loppuun asti..:/). Hedelmäsoseita sen sijaan syön muutenkin ja käytän smootheissa. Mutta siis - luulen että vähemmistö ovat ne vanhemmat, jotka ruokaa maistavat, kannen napsahtaminen riitti täälläkin. Meillä ykköselle on eniten tehty itse (ja imetetty pisimpään reilun vuoden) ja on ehkä allergisin meidän lapsista (tosin hänenkin allergiansa ovat minimaalisia). Kolmonen on mennyt lähes kokonaan soseilla eikä mitään allergioita. Mä en jotenkin jaksa uskoa näiden purkkiruokien ja imettämisen osuutta noihin allergioiden syntyyn...

  Ja Sannalle - kai sillä maistamisella varmistetaan sopivan lämpötilan lisäksi se ruoan pilaantumattomuus (aikuiselle ei siitä koidu niin suurta vahinkoa kuin lapselle voi olla - niin mä olen ajatellut.

  VastaaPoista
 8. Niin mäkin olen ajatellut syyksi pilaantamottomuutta. Ei edes juolahtanut mieleen tuo liika kuumuus..

  VastaaPoista
 9. Mä maistan juuri sen kuumuuden takia!

  VastaaPoista
 10. Kun mun lapset oli pieniä kuumuus "mitattiin" väriä vaihtavalla lusikalla. Tietty väri kertoi, että liian kuumaa on, en vain enää muista miten päin ne värit meni... Joka tapauksessa tuo väriä vaihtava lusikka oli avuksi, joskaan ei siihen ihan sataprosenttisesti luotettu. Eli kyllä jäi useimiten maistamatta ;-)

  VastaaPoista
 11. joo, mulla se maistaminen on kanssa sitä, että laitan kämmenselkään sen tipan josta testaan onko liian kuumaa ja nuolaisen sen siitä. Mutta kyllä siitä "mausta saa selvän" silläkin. Ne on ihan kamalia mun suuhun, mutta hukkapätkä tykkää enemmän purkkiruuasta kuin äidin tekemästä. Pääasiassahan ne vauvanruuat taitaa olla niitä sakeutusaineita kun ei ne juuri muulle maistu. Olen yrittänyt opettaa lapsen niihin makuihin mitä perheessä muutenkin syötäisiin mutta hän on mieltynyt niihin sakeutusaineisiin. Tämän huomaa siitäkin, että olen laittanut itse lapselle ruuan ihan samoista aineista kuin purkissakin mutta ilman sakeutusaineita, mutta eipä se uponnut. Olenkin miettinyt puolileikilläni foliohattu ja sarvet päässä, että mitähän ne oikeasti sisältää.. Positiivisia yllätyksiä minun kielen päälle on tulllut vain luomuvauvanruokapurkeista, esimerkiksi tämmönen ku Hipp -merkkinen kasvislasagne lasipurkissa on semmosta, että söisin itsekin ja Semperin luomu stroganoff riisin kanssa. Onneksi myös lapsonen niistä pitää, niin on meillä edes jossakin sama maku! :D

  VastaaPoista
 12. "Pääasiassahan ne vauvanruuat taitaa olla niitä sakeutusaineita kun ei ne juuri muulle maistu"

  No ei nyt sentään!! Kannattaa lukea niitä pakkausselosteitakin joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinhän minä luenkin. Sanoisin sinulle, että kannattaa myös opetella ymmärtämään lukemansa. Juuri tarkan tuoteselosteiden syynämisen perusteella tiedän, että niissä purkeissa on aika paljon sakeutusaineita, koska osaan lukea tuoteselosteen ja ymmärrän lukemani. Lisäksi mausta ei voi erehtyä. Kun itse olen luopunut käyttämästä sakeutusaineilla rikastettuja mössöjä niin pitkälle kuin kykenen, niin kyllä kieli kertoo.

   Poista
 13. Nuoruudessa tuli kesäduunissa tehtyä purkkiruokaa. Pari kolme lindströminpihviä tai italianpataa meni ruokiksella, toki suolaa kaipasivat.

  VastaaPoista
 14. Ohje menee esim nestleellä näin .. "Sekoita ja maista ensin itse, ettei ruoka ole liian kuumaa."

  VastaaPoista
 15. Hampaiden reikiintymistä aiheuttava bakteeri siirtyy useimmin äidiltä lapselle lusikan välityksellä.

  En nyt äkkiseltään keksi mitään todellista syytä tälle ohjeelle, ja jos taustalla ei ole hammashoitoalan vaikuttajan lobbaus, lienee olisi syytä lisätä "mutta käytä eri lusikkaa".

  VastaaPoista
 16. Ne liha- ja kasvissoseet näyttää ja haisee niin karsealta, etten saata niitä maistaa. Ja samasta syystä en niitä myöskään saata lapselleni antaa. Hedelmä- ja marjasoseet maistuu ihan hyvältä omaankin suuhun, niitä maistan, mutta eri lusikasta. (:

  VastaaPoista
 17. Perinteisesti lusikasta kaadetaan kämmenselälle tilkkanen ruokaa ja maistetaan, silloin ei tarvitse sotkea kahta lusikkaa.

  VastaaPoista
 18. Kai se sitten kuumuus on todellinen syy maistamiseen eikä pilaantumattomuus? Mutta se olisi kyllä vähän ihme juttu kun kuumuudenhan nyt voi aistia niin monin muin tavoin..

  VastaaPoista