tiistai 3. kesäkuuta 2014

Syöminen, paino ja raskaaksi tulemisen vaikeus

Taustaksi olkoon se, että pidin vastaanottoja Felicitas-keskuksessa Helsingissä ja kyseisessä paikassa teemana oli (tietenkin) miten syömisellä voisi parantaa raskaaksi tulemisen mahdollisuutta - sittemmin näitä asiakkaita on kyllä ollut muutoinkin. Työ oli antoisaa ja miellyttävää, mutta isyyskiireistä johtuen oli vähennettävä töitä ja leikkuri osui tähän vastaanottoon. Tämän kokemuksen pohjalta minusta ei saa hedelmöityshoitojen tai raskaaksi tulemisen ravitsemuksen huippuasiantuntijaa, mutta kerronpa kuitenkin mitä matkan varrelta jäi käteen.

Lähtökohdat
Lähtökohtanahan yleensä oli, että etukäteen oli tehty tutkimuksia mistä raskaaksi tulemisen vaikeus voisi johtua ja tarpeen vaatiessa lääkäri oli ehdottanut ravitsemusohjausta joko miehelle tai naiselle raskauden onnistumisen todennäköisyyden parantamiseksi. Naisilla kyse oli yleensä munasolun normaalia toimintaa vaikeuttavasta hormonaalisesta ongelmasta, miehillä kyse oli siemennesteen laadusta ja joskus ei vain tiedetä mikä on ongelma, mutta toivotaan elintapamuutosten hyödyttävän. Ilahduttavan usein vastaanotolla olivat parisuhteen molemmat osapuolet, mikä on ilmiö jota en muutoin juuri näe vaikka hyötyä siitä olisi. Ja asiakkaita oli monenlaisia: "tavallisia", PCOS diagnosoituja, sairauksia, syömishäiriöhistoriaa yms. - mutta aika usein samoihin asioihin kuitenkin piti kiinnittää huomiota, joten en lähde erittelemään erityisryhmittäin asioita.

Asiakkaiden näkökulmasta haluttiin tietysti pääosin raskautta, mutta taustalla olivat myös omia ulkonäkö- ja terveystoiveita. Pitkällä aikavälillä muutosten etuina haluttiin myös tulevan lapsen terveyttä tukevia omia ja koko perheen syömistottumuksia.

Painoa vai kokonaisuutta jahdaten?
Useimmiten asiakkaalle oli annettu lääkäreiden toimesta tavoitetta painoon - laihtumista tai painon nostoa, mutta yleensä laihtumista. Ja ymmärrettävästi. Ylipainoisen naisen laihtumisella on tutkimuksissa lisätty huimasti todennäköisyyttä raskauteen spontaanisti tai hedelmöityshoidoilla - todennäköisyyden kasvaessa yhdessä tutkimuksessa reilulla painonlaskulla 25%:sta 82%: iin mutta pienemmälläkin 6 kg painonlaskulla raskauden todennäköisyys nousi samoihin lukemiin. Ylipainoisilla miehillä laihtuminen lisää siittiöiden määrää ja ehkä toimintaakin, mutta isossa mittakaavassa painon vaikutus miesten siittiöiden toimintakykyyn taitaa ristiriitaisten tutkimustulosten (1,2) valossa olla aika pieni.

Laihtuminen siis auttaa. Silti turhan usein tuijotetaan vain painonlaskua ja muka just jotain tiettyä määrää. Vaikka oikeammin se mitä haetaan on suotuisampi hormonaalinen ympäristö ja muutoinkin hedelmöittymisen mahdollisuuksia lisäävät muutokset - ja niitä vaikutuksia voidaan saada muillakin elintapamuutoksilla kuin vain laihtumalla. Toki lihavien laihtuminen millä hyvänsä menetelmällä yleensä näyttää parantavan hormonaalista tasapainoa - oli kyseessä kitukuuri tai tasapainoisempi laihdutus. Kokemuksia raskauksista vaikkapa VLCD-jaksojen ("pussikeittodieetit") jälkeen on paljon - omillakin asiakkaillani - vaikken niitä pysyvän painonhallinnan kannalta miksikään menestysreseptiksi voi sanoa. Jos blogia seuranneet ovat saaneet mielikuvan, että kaikki kuurit kuten VLCD ovat minulle kirosana niin ei nyt ihan niinkään. Ne ovat riskialtis lähtökohta pysyvälle painonhallinnalle ja siksi niistä en innostu kun pysyvä laihtuminen on tavoite. Mutta raskaaksi pian on joskus eri tavoite. Eivät ne raskauden edistämisessäkään ihan optimaalinen keino ole ainakaan juuri ennen hedelmöitystä, koska kyseessä on kuitenkin elimistöä stressaavakin kuuri joka voi joissain tapauksissa jopa vaikeuttaa tilannetta. Mutta kun halutaan/tarvitaan nopeasti jotain tilannekorjausta ja suunnitellaan jatko huolella "kuurin" jälkeen niin lopputulos voi olla kohtuullinen. Siksi tiukempia laihdutustapoja on hyvä olla repertuaarissa ja kyllä niille joskus käyttöä tuli eri muodoissaan - piti aina miettiä asiakkaalle sopivin systeemi. 

Ja sitten jos ei ole hirveä kiire, niin mennään iisimmin ja se on ihannetila. Kuten jo todettua, moni halusi myös luoda hyvää pohjaa sikiön kasvulle ja edistää perheen tulevia ruokailutottumuksia - tulevia perheen ruokatottumuksia kuurit kun eivät auta ja tiukasta dieetistä saattaa koitua ongelmia sikiölle. Tutkimusnäyttö hedelmöittymisestä tiukan dieetin aikoihin tai hiukan jälkeen on tiivistetty hyvin tässä uudessa koosteessa. Liikaa en halua pelotella aiheella, jonka tutkimustieto on vajaa, mutta nykytiedolla raskauden alkaminen tiukan laihdutuksen aikana voi muokata sikiön tulevaa aineenvaihduntaa terveyden kannalta epäedulliseen suuntaan. Joten jos mahdollista niin painonlasku kannattaa tehdä maltilla elintapojen kokonaisuuteen huomiota kiinnittäen tai tiukempi laihdutus hyvissä ajoin.

Ja maltillakin saadaan hyviä tuloksia. Parempi hormonaalinen ympäristö kun saadaan ilman kuureja ja syömällä monin tavoin paremmin vaikka painonlasku olisi lopulta vain muutamia kiloja. Ja tässä kohtaa puhutaankin jo maltillisemmasta elintapamuutoksesta, joka todennäköisesti auttaa koko loppuelämän hyvinvointia. Juttu meni yleensä niin, että esitin asiakkaalle sekä nopean painonlaskun reitin ja maltillisemman kokonaisvaltaisemman reitin - plussineen ja miinuksineen. Asiakkaat useimmiten valitsivat maltillisemman.

Muutosten kohteita ylipainoisilla
Paino: Kuten puhuttua jos ylipainoa on, niin tietysti painonlasku auttaa. Mutta juju on se että sekä pieni ja iso painonlasku auttavat. Jos ei ole esimerkiksi hoidon saamisen kannalta välttämätöntä hakea isoa painonlaskua niin kannattaisin hitaampaa painonlaskua kokonaisvaltaisemmalla elintapamuutoksella. Toisaalta jos elintapa-asiat ovat hyvin sekaisin niin maltillisempi ote voi purra turhankin hitaasti ja sitä saattaa kannattaa nopeuttaa kontrolloidummalla otteella jos aika on käymässä vähiin syystä tai toisesta. Tilanteet ovat yksilöllisiä - kunhan sisäistetään ettei tarkoitus aina ole laihtua mahdollisimman paljon. Ja se, että laihdutusvauhdin kasvaessa kasvaa todennäköisyys väliaikaisesta painonlaskusta. Niiden pohjalta voi sitten miettiä mitä haluaa.

Tasainen ateriarytmi: ateriarytmin parantaminen tarkoittaa käytännössä aina syömisen siirtämistä enemmän alkupäivään. Tämä parantaa usein nälänhallintaa ja auttaa laihtumaan mikä on tietysti yksi etu. Mutta tutkimuksissa on nähty, että ilman painonmuutostakin alkupäivään painottuva energiansaanti normalisoi hormonitasoja merkittävästi ja parantaa naisten ovulaatiotiheyttä jopa 50 %. Ateriarytmin laittaminen kuntoon on aivan ehdoton muutos ja siitä olen kirjoittanut.

Vihannekset, hedelmät ja marjat
Kasvisten lisääminen auttaa monia laihtumaan, mutta toinen keskeinen näkökanta on niiden antioksidanttivaikutus. Vaikuttaa siltä, että suurinpiirtein kaikenlainen antioksidanttien runsas saanti parantaa miesten siittiöiden määrää ja laatua (1,3,4), mutta korostaisin silti kasviksia antioksidanttien "tasapainoisen" saannin nimissä. Toki antioksidantteja saa muualtakin, mutta tulokset ovat joskus hieman epäselvempiä kuten esimerkiksi kahvin osalta - kahvihan on suomalaisillakin suuri yksittäinen antioksidanttien lähde, mutta silti sen vaikutus sperman laatuun vaikuttaa epäedulliselta. Tuskinpa kahvin kohtuujuojamiehillä mitään isompaa ongelmaa kuitenkaan on.

Muuta yleistolkkua syömiseen
Yleispyöreästi voisi sanoa, että monenlaiset muutkin fiksummat ruokavalinnat normalisoivat hormonitasoja ja elimistön toimintaa monilla tavoin parantaen raskauden onnistumista. Tutkimuksellisesti ongelma on, että näiltä osin on varsin vähän tutkimustietoa asetelmista joiden pohjalta voisi muutakin kuin veikkailla hyötyjä - eli tutkimukset ovat epidemiologisia. Tietysti nämä perusjutut kuten fiksummat hiilihydraattivalinnat, rasvan laatu kuntoon, proteiinia tasaisesti jne. vaikuttavat osaltaan, mutta arvossa pidetty Harvardin yliopisto nokittaa näistä perusjutuista lanseeraamallaan Fertility Dietilla, jossa heidän omien tutkimushavaintojensa pohjalta naisten hedelmättömyydessä olisi kiinnitettävä huomiota myös riittävään raudansaantiin, kasvikunnan proteiiniin painottamiseen sekä rasvaisten maitotuotteiden käyttöön. Voi olla just näin - tai sitten ei.

 Miehillä täysrasvaiset maitotuotteet näyttävät kuitenkin heikentävän siemennesteen laatua  (1,2,3).

Vitamiinilisät
Aika monella syöminen ei alkuvaiheessa ihan hirveän laadukasta ole vaikka sellaiseksi se yritetään muuttaa. Ja laatupuutteet tarkoittavat puutteita myös vitamiinien ja mineraalien saannissa, joilla voi olla vaikutusta hedelmöittymiseen. Tämä tietysti halutaan korjata nopeasti ja ainakin monivitamiini-mineraali kannattaa ottaa käyttöön jos sellaista ei ole vielä. Ja foolihappolisä on tarpeellinen liki kaikille. Monivitamiini-mineraaleissa annosmäärät ovat tietysti pieniä varsinkin antioksidanttistatukseen liittyvissä ravintoaineissa mutta en erityisemmin suositellut isojen antioksidanttiannosten käyttöä vaan tarkoitus oli satsata ruuan antioksidantteihin koska antioksidanttilisien vaikutus yksinään on kuitenkin epäselvää. Ja kun noin yleisemminkin antioksidanttien ravintolisistä on kaksiteräinen miekka ja on vaikea arvioida millä annoksilla kenelläkin henkilöllä hyöty voi muuttua haitaksi.

Syömisen muut hyvinvointivaikutukset
Monella ylipainoisella on runsaasti syömiseen liittyvää stressiä ja syyllisyydentunteita. Liika stressi ei noin ylipäätäänkään auta asioita ja stressin lievittymisen vaikutuksesta hedelmöittymiseen on jonkinlaista näyttöä, joten tietysti joviaalimpaa suhtautumista syömiseen kannattaa kuitenkin opetella. Tästä opettelusta on ollut tarkoitus blogauttaa, mutta sitä odotellessa todettakoon vaikkapa että 80/20 ajattelua voisi koettaa sisäistää.

Muutosten kohteita alipainoisilla
Alipainoisilla naisilla raskauden onnistuminen on vaikeampaa. Osin tämä johtuu vain alipainon hormonaalisista seurauksista, mutta mukana on usein myös jäänteitä aiemmasta syömishäiriöstä jonka seurauksena syöminen on ylivarovaista ja keho "säästöliekillä" - säästäen myös raskauteen liittyvissä tekijöissä.

Alipainossa päähuomio on riittävällä syömisellä, joka poistaa säästöliekkiä ja tarpeen vaatiessa syömistä lisätään yhä enemmän jotta painokin nousee. Jos mukana on syömishäiriöoireilua niin niitä myös pyritään tiputtelemaan pois: pakkoliikuntaa pois ja liikkuminen kohtuulliselle tasolle, liian vähärasvaiseen ruokavalioon lisätään rasvaa jne.. Kaikki nämä jäänteidenkin poistamiset normalisoivat hormonaalisia toimintoja vaikkei paino muuttuisikaan. Muutoin toteutetaan samankaltaisia muutoksia kuin ylipainoisillakin.

Muutosten kohteita normaalipainoisilla
Totuuden nimissä normaalipainoisia asiakkaita ei paljoa ollut - osalla heistä on ollut syömishäiriöhistoriaa joka näkyi yhä syömisen varovaisuudessa. Mutta kun oli, niin keskityimme jo aiemmin kerrottuihin muutoksiin ateriarytmissä ja ruuan laadussa.

Liikkuminen
Osa henkilöistä liikkui aivan liian rankasti suhteessa kuntotasoonsa - koska he halusivat laihtua. Liikunnasta kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että liian kuormittava liikunta myös sekoittaa hormonaalisia toimintoja. Liikkuminen on ilman muuta hyvä asia myös hedelmällisyydelle - mutta sen liikunnan on pitää tuntua jossain määrin mielekkäältä mikä kielii siitä, ettei se mahdottomasti elimistöäkään kuormita.

Aiemmin ja rauhallisesti parempi
Jos ylipaino on raskauden todennäköinen este, niin tietysti asialle kannattaa jotain tehdä. Ja on inhimillistä, että muutoksiin ryhdytään vasta kun ollaan jo aika pitkällä lapsen saamisen yrittämisessä. Mutta ehkä jonkinlaisena ihanteena voisi silti pitää sitä, että kun lapsen saamista ylipäätään aletaan suunnittelemaan ja toteuttamaankin, niin samassa voisi koettaa kiinnittää huomiota syömiseenkin jos esimerkiksi yli- tai alipainoa on selvästi.

Näihin asioihin törmätään kuitenkin ennemmin tai myöhemmin jos syömisessä on isompia puutteita. Raskaaksi voi toki tulla monenkokoisena ja monenlaisilla elintavoilla, mutta sekä sikiö ja tulevat lapset hyötyvät siitä, että vanhemmilla on syöminen suht hyvin hanskassa.

PS. Ja tietenkin on lapsen saamiseen liittyviä vaikeuksia joihin syömisellä ei voi vaikuttaa. Tämä juttu ei koske näitä ongelmia.

PPS. Oikeastaan aika laaja aihe kun sen sisällä on erilaisia teemoja miehillä ja naisilla ja ongelmista riippuen. Saatan tarkennella lisää ajan kanssa, mutta pannaan nyt tämä ensin ulos.

21 kommenttia:

 1. Hyvä muistaa myös testata varmuuden vuoksi kilppariarvot, jos on muitakin vajaatoiminnan oireita kuin taipumus lihoa/vaikeus laihtua. Kilpparin vajaatoiminta vaikeuttaa raskaaksi tulemista, aiheuttaa keskenmenoja ja voi aiheuttaa kaikenlaisia komplikaatioita myös sikiölle. Kilpirauhasarvot muuttuvat melko paljon joka tapauksessa normaalissakin raskaudessa, joten ei ole hyvä jos arvot ovat valmiiksi pielessä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti :). Syömme muutenkin kuin vain painon vuoksi, tätä hormonaalista puolta ja sen tärkeyttä saisi korostaa mediassakin enemmän ainaisen painon sijaan :)

  VastaaPoista
 3. Osaatko sanoa, että onko endometrioosista kärsivälle ruokavalio-ohjeita ja millaista tutkimusnäyttöä niistä on? Törmäsin joskus netissä endo ruokavalioon, mutta näin myöhemmin samat ohjeet jollekin toiselle sairaudelle, niin ohjeet vaikuttivat epäilyttäviltä.

  VastaaPoista
 4. Olisin niin toivonut uutta postausta. Olen tosi maassa ja päättänyt lopettaa syömisen kokonaan. Laksoja menee joka päivä ja toivoisin, että oksentamisen jokaisen ruuan jälkeen. Vihaan itseäni ja tätä kroppaa

  VastaaPoista
 5. Oma yhden naisen epätieteellinen arkikokemukseni osoitti vegaanisen ruokavalion toimivaksi. Meille nimittäin kävi niin, että pitkään (pitkälti yli vuoden ajan) raskautumista yritettyämme tulin raskaaksi pari kuukautta sen jälkeen kun aloin syödä vegaanisesti. Syy vaikeuksille ei koskaan selvinnyt, mutta mitään ilmeistä syytä ei löytynyt, ei endometrioosia, pcos:ää, yli-tai alipainoa ei ollut. En tupakoinut tai käyttänyt alkoholia. Painokaan ei muuttunut ruokavalion vaihdoksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea :) On helppo kuvitella, että kyllä vegaaniruokavalioon siirtyminenkin tuottaa monenlaista hyvää jolla voisi olla merkitystä. Vaikkei tietty välttämättä syömisellä ole mitään roolia.

   Poista
 6. Yli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
  Hän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
  *Jos haluat tulla raskaaksi.
  *Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
  *Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
  *Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
  *Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
  *Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
  Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159

  VastaaPoista
 7. You made my day by sharing an amazing article.

  VastaaPoista
 8. Thanks for the information your article brings.

  VastaaPoista

 9. I look forward to reading many articles from you. It's really great and informative.

  VastaaPoista
 10. Very useful post. This is my first time visit here and its nice, Keep it up

  VastaaPoista
 11. Wonderful post! Great post on this website. Its awesome

  VastaaPoista
 12. It’s very informative blog in this area. Continue writing

  VastaaPoista
 13. You made some good points in this blog. Keep working, great job!

  VastaaPoista
 14. Marvelous work! Every one of you complete an unfathomable blog

  VastaaPoista
 15. Thank you for some other informative blog.

  VastaaPoista
 16. It's hard to find good quality writing like yours these days.

  VastaaPoista
 17. Great Post! I look forward to seeing more from you in the future.

  VastaaPoista
 18. This is really helpful post and very informative there is no doubt about it.

  VastaaPoista