keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Missä viipyy vastareaktio?

Taas kerran pitää myöntää olleensa väärässä. Ennustin itsekseni vuosia sitten että syömisen vuosikymmenien välillä aika totinenkin terveysvalistus ja viimeaikainen viihtellistyminen ja siitä seuraava hössötys joka näkyy kaikkialla aiheuttaa vastareaktion, jossa ihmiset väsyvät syömistohotukseen ja alkavat vaatimaan tavalla tai toisella että rauhoitutaanpas nyt.

Ehkä tämä tapahtuikin. Ehkä viimeaikainen luonnonmukaisen syömisen buumi on juuri tämä vastareaktio vaikka itse miellän sen kuitenkin osaksi laajempaa hyvinvointitrendiä joka on noussut viime vuosina. Ja minähän tykkään sen buumin ajatuksesta mutta valitettavasti se on mennyt ihan samanlaiseksi tohottomiseksi. Ei tullut sitä vastareaktiota jota odotin ja toivoinkin: "annetaas nyt ihmisten syödä miten haluavat", "en halua nähdä enää yhtäkään uutista jostain terveysruuasta..", "mä en suostu enää kuuntelemaan työpaikan kahvipöydässä jotain syömiskauhistelua.."Saisinko nyt vaan syödä rauhassa..." Tai jotain vastaavaa.. Ei tullut ei.

Ja tottakai minäkin haluan että ihmiset syövät hyvin, mutta ei näistä päivittelyistä ole siinä mitään apua. Ne joita ei kiinnosta etääntyvät yhä kauemmas, ne joita kiinnostaa saavat ylilyötyjä ohjeistuksia, syömisen muut arvot ohitetaan tai ne pienenevät.

Vielä opiskeluaikanani ainakin mielikuvatasolla ravitsemusihmiset olivat niitä tiukkapipoisimpia syömisen puhujia. Ja nykyään tuntuu, että me ollaan ihan harrastelijoita tässä totisuudessa - muut on painaneet ohi. Miten tässä näin kävi? Näenkö jotain ihan väärin, missä on sokea pisteeni? Ja ennenkaikkea - miten sitä Minun Vastareaktiotani (trademark) ei tullut?

Ja tämä ajatus lähti liikkeelle Ravitsemusuutisten kirjoituksesta ja sitä seuranneesta keskustelusta.

5 kommenttia:

 1. Minä puhun pirstaloitumisesta.

  -Massu

  VastaaPoista
 2. Ehkä se vastareaktio on se "nukkuvien" eli hiljaisten vastareaktio? Eivät ne hillu sosiaalisessa mediassa huutelemassa. Enintään ne ostaa sitä kevyintä margariinia, rasvattomia tuotteita ja Activiaa, mutta muuten viis veisaavat mitä ja paljonko syövät.

  VastaaPoista
 3. Pellon pientareella: eihän tuo ole vastareaktio :) Tuo on vaan välinpitämättömyyttä.

  VastaaPoista
 4. Patrik, olen ajatellut että meitä ravitsemusasiantuntijoita ei voi enää parhaalla tahdollakaan tituleerata terveysterroristeiksi. En tiedä pitäisikö tästä olla hyvillään vai huolestunut.

  VastaaPoista
 5. Tuliko siitä uskonto joillekin? Eikös niitä vastareaktioita ole syntynyt enemmänkin - toinen toisiaan vastaan? Ja kyllästymistäkin näköpiirissä, mutta he eivät kirjoita siitä netissä, siihen ei ole foorumia. Jos jossain uskaltaa sanoa jotain vastaan jotain suuntausta tulee rapaa niskaan välittömästi. Totta, tiukkapipoisimmat ovat nyt jossain ihan muualla kuin ravitsemusterapeuttien toimistoissa8]

  VastaaPoista