maanantai 1. huhtikuuta 2013

Laihdutuksen vähän puhutut apukeinot

Painonhallinnassa on tutkittu ja kokeiltu kaikenlaista, mutta yllätyksiä riittää tälläkin saralla. Ajattelin esitellä muutamia nykytutkimuksen käytännön sovelluksia jos intoa keskeisten elintapamuutosten jälkeen jää jäljelle pienille kokeiluille. Olen pitkälti erilaista pikkusäätämistä vastaan, mutta jos halua hifistelyyn on, niin on parempi että se sitten keskittyy tutkitusti toimiviin keinoihin.

Hei katso, ilman käsiä!
Jo muutamassa tutkimuksessa on havaittu, että ilman käsien käyttöä tapahtuva syöminen johtaa nopeampaan kylläisyyteen ja vähentää syömisen määrää. Esimerkiksi jonkun syöttäessä ruokaa kylläisyys saapuu nopeammin ja päivän syöminen kohtuullistuu merkittävällä tavalla omin käsin syömiseen verrattuna. Toisessa tutkimuksessa ruuan syöminen lautaselta kumartumalla ja ilman käsiä toi kylläisyyden 23 % pienemmällä ruokamäärällä. On myös havaintoja, että tällä tavalla pystytään ohittamaan nälänhallinnan mekanismeja, jotka yleensä iskevät vähäisestä syömisestä takaisin nälkänä ja makeanhimona. Eli tämä on todennäköisesti laihdutusta, jossa laihdutustuloksen pysyvyyden voi olettaa olevan normaalia parempi.

Ei tämä täysin uusi asia toki ole. Periaatteessahan samankaltaisia havaintoja on ollut pitempään muiltakin elämän osa-alueilta. Lapsien kohdalla tiedetään, että ruuan syöttäminen vähentää lapsen syömistä. Teoria saa vahvistusta aiemmista havainnoista, että pillin avulla imetty ravinto - tutkimuksissa yleensä sosekeitto tai pirtelö - tuottaa paremman kylläisyyden kuin lusikalla syöty.

Miksi ilman käsiä syöty tai toisen syöttämä ruoka laihduttaa? Varmuutta ei ole ja selityskandidaatteja on useampia. Vahvimmalla pohjalla on ns. "motorinen teoria", jonka mukaan  käden suuhun ruokaa vievä liike on keskeinen insuliinitason kohoamisen valmistelija eli kädenliike valmistaa kehoa ravinnonsaantiin ja sen siirtämiseen varastoihin - ravinnonsaanti ilman tätä käden liikettä johtaa syödyn ravinnon suurempaan verensokeria kohottavaan vaikutukseen ja parempaan kylläisyyteen.

Amerikan ihmemaassa tästäkin on tietysti jo kaupallisia sovelluksia kuten syöttöpalvelun sisältyminen mm. paikallisten laihdutuskeskusten ja "fat campien" toimintoihin. Koska vaste on kuitenkin melko yksilöllinen, niin järkevimmältä tuntuu kokeilla vaikutusta ensin kotona itse tai lähipiirin avustamana. Tutkimusten mukaan vielä muutama syöttökerta ei tuota havaittavaa eroa, mutta jo muutaman päivän sisällä selviää onko tämä sinua auttava laihdutuskeino vai ei.

Ruokapumppu osaksi ruuanlaittoa?
Jo kymmenen vuotta sitten julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus kuinka ilman lisääminen ruokaan johti kylläisyyteen 12 % pienemmällä energiamäärällä. Kyseessä oli uudenlainen sovellus perinteisestä energiatiheyden käsitteestä eli miten tietyssä määrässä ruokaa on lopulta vähemmän energiaa. Sittemmin myöhemmät tutkimukset ovat vahvistaneet tämän havainnon, metodia on kehitetty tehokkaammaksi ja ilman pumppaaminen ruokaan on vakiintunut tutkimusmaailmassa yhdeksi monista keinoista huijata elimistön nälänsäätelyä. Tieto on kuitenkin jäänyt melko lailla tutkimusmaailmaan, sillä kuluttajakäyttöön sopivia ruokapumppuja ei ole juuri näkynyt. Vaikeutena prosessissa on ollut kehittää pumppausmekanismi, joka levittää ruokapumppauksessa mukana tarvittavan elintarvikeliiman (E 666) riittävän tasaisesti tuotteseen - ilman sitä pumpattu tuote ei pysy kasassa. Vaikeudet on kuitenkin saatu voitettua ja nyt ensimmäiset kaupallisetkin sovellukset ovat jo saapuneet markkinoille.
Ensimmäinen markkinoille tulleista ruokapumpuista.
Tyypillisesti ruokapumpuilla pystytään - tuotteesta riippuen - lisäämään ruuan tilavuutta 30-100%. Tätä suuremmaksikin ruoka saadaan mutta aistinvaraisen laadun kustannuksella. Arviot syömisen vähenemisestä vaihtelevat 20-40 %:n välillä. Ruokapumppaus sopii erityisen hyvin tiivispintaisille ruoka-aineille kuten hedelmille, paistetuille ruoka-aineille mutta oikeastaan ainoa ruoka-aineryhmä, jossa vaikutusta ei näy ovat nesteet ja huokoiset ruuat kuten leipä. Monissa makeisissa vaikutus on myös suuri, mikä miellyttänee makeanhimoisia.
Esimerkkejä ruoka-aineista, joiden energiatiheyttä pystytään suuresti muuttamaan ruokapumpulla.
PS. Aiemmin esittelin samassa sarjassa myös tämän metodin.

15 kommenttia:

 1. Ei hemmetti, olin hetken kauhusta kankeana kunnes... *helpotuksen huokaus* :D :D :D

  VastaaPoista
 2. Joo, ainakin toi eka toimii ja nopeesti, huhtikuun eka jos alottaa niin ihannepaino on takuuvarmasti saavutettu viimeistään juhannuksena!

  VastaaPoista
 3. Sainpas mieheni syöttämään aamupalan mulle. Kahvi vähän roiskui rinnuksille, mutta kyllä se siitä oppii! Kylläisyys kylläkin antoi odotella itseään, mutta ainahan uusien metodien opeissa on totuttelemista, kiitos tästä Patrik!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku aina vaikeaa.. :)

   Itse olen kokeiluissa astetta pitemmällä kun ilman käsiä syöminen on vakiintunut. Nyt kokeilussa on sellainen selänvenytyslaite jolla pystyy kääntämään itsensä ylösalas. Pää alhaalla ja ilman käsiä - pienestäkin tulee kylläiseksi.

   Poista
  2. Meillä kotona tehtiin myös syömiskokeita, kuinka onnistuu syöminen ylösalasin renkaista roikkuen. Siinä osa ruokalajeista jää hankaluutensa takia pois ruokavaliosta. Banaanin syönti onnistui hyvin, samoin pillimehut, sitten haluttikin jo pihalle mäenlaskuun. Siis varsin onnistunut kokeilu.

   Poista
 4. Pertti Mustajoen kirjat oat täynnä näitä hokkus pokkus
  keinoja vuoden jokaisena päivänä.

  VastaaPoista
 5. Yöllä meni sekunnin ajan hyperventiloinniksi, kun näin tämän mutta sitten alkoi naurattaamaan. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 6. Loistava teksti, aamu lähti mukavasti näillä endorfiineillä käyntiin! Kiitos tästä kirjoituksesta ja koko upeasta blogistasi.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että jaksat viihdyttää meitä, Patrik! :)

  VastaaPoista
 8. Nallekarkin koko alkaa olla kohilaan... :D

  VastaaPoista
 9. Yhtä hyväksi keinoksi tuottaa ilmaa ja näin ollen kylläisempi olo ruokailun jälkeen, on hotkia ruokansa hyvin.

  VastaaPoista
 10. Vähän aikaa mietin, että mitä hittoa mä just luin?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ! Laihdutus ei siis ole tiukkapipoista synkistelyä vaan siihen mahtuu myös aprillipiloja ! Hyvä Patrik !

   Poista
 11. Mä uskon että hyvä laihdutuskeino olisi syödä jonkun toisen tekemää ruokaa :) Ja se joku toinen tietäisi ruoasta kaiken ravintosisällön ja kaiken mitä tarvii, ja laihduttavan ei tarvitsisi kuin olla ruoka-aikaan pöydän ääressä syömässä. Ai että, kun olisi miljonääri tai edes vähän rikkaampi niin mulla ois ollut ainakin tämmönen kokki-kolmonen testissä, vähän niinku hollywood-tytsyillä <3 Testaisin samantien jos ois mahdollista!! :D Ois se vaan helppoa ;)

  VastaaPoista