Miten ravitsemus-/syömisteemat vaikuttavat ehdokasvalintaan kuntavaaleissa
Aiemman blogautukseni gallupissa yleisin vastaus oli, että te haluatte vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon myös ravitsemusasioissa. Mikä on aivan mainiota. Ja nyt on sen aika, kun kunnallisvaalit ovat jälleen edessä muutaman viikon päästä. Nyt te voitte vaikuttaa siihen minkälaisia resursseja kouluruokailulle annetaan ja mitä arvoja kouluruokailuun pyritään sisällyttämään, miten aikuisille tärkeä työpaikkaruokailu toteutuu ja miten teidän lähellänne ravitsemusosaamista on saatavilla. Ja moneen muuhun asiaan.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi oppaassa "Ravitsemuksella hyvinvointia" juuri oman listansa asioista , joiden avulla kuntatason toimintaa voi arvioida - ja samaa listaa voi käyttää myös ideoimaan omaa kuntavaaliehdokasta. Tai sitten teillä on ihan omat visiot tärkeistä syömisen arvoista ja sekin on hyvä.
Käytännössä minä en ole nähnyt syömisteemaa juurikaan esillä ainakaan medioissa kuntavaaliteemana - varmasti useatkin yksittäiset ehdokkaat siitä ovat puhuneet, mutta isossa mittakaavassa ei. Valitettavasti meiltä taitaa puuttua sopiva mediakohu, jotta aiheeseen jouduttaisiin ottamaan kantaa - nyt se kohu on varattu keikkalääkäreille julkisessa terveydenhuollossa, sillä he ovat jokaisessa puolueohjelmassa. Tärkeä asia ilman muuta ja mielelläni luovutan syömisen tuolle teemalle. Toisaalta on tietysti myös niin, että syöminen ja julkinen ruokapalvelu on vain osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja muita kuntapalveluita, mutta alan ihmisenä syömisen kuitenkin soisi näkyvän omana itsenään.
Puolueiden linjaukset
Puolueiden kuntavaaliohjelmiin suhtaudun valitettavasti hieman sanahelinänä - siellä on hyviä asioita, mutta se millä tarmolla ja sydämellä niiden takana sitten ollaan on aina kysymysmerkki ainakin itselleni ja aika pitkälle pidän kuntavaaliohjelmia vain vertailuna siitä mikä puolue aistii parhaiten ajankohtaisia trendejä. Mutta jos kuntavaaliohjelmia katsoo, niin Perussuomalaiset mainitsee syömiseen ja ravitsemukseen liittyviä tavoitteita otsikkotasolla - Vasemmistoliitto ja Vihreät mainitsevat syömisen osana kokonaisuutta. Eri puolueiden kuntavaaliohjelmat ovat alla liitteenä ja lyhyt kommenttini syömiseen liittyen:
Keskusta: tästä ei irtoa oikein mitään, yleistä terveydenhuollon tilasta
Kokoomus: ei käytännössä mitään.
Kristillisdemokraatit: eipä näkynyt mitään
Perussuomalaiset: kotimainen ruoka ja lähiruoka (minulle ne ovat eri asia) omana teemanaan
SDP: eipä juuri mitään, terveydenhuolto kyllä vahvasti esillä.
SFP: eipä juuri mitään uloskirjoitettuna, mutta julkisten hankintakriteerien laatukriteerien korostaminen periaatteessa voisi koskettaa myös julkisen sektorin joukkoruokailua
Vasemmistoliitto: lähiruokaa korostetaan julkisessa ruuanhankinnassa
Vihreät: lähiruuan, luomun, kasvisruuuan ja reilun kaupan tuotteiden osuutta halutaan lisätä
Puoluelinjaukset ovat tietysti vain yksi osa kokonaisuutta mutta aika kesyähän tuo on. Vain vasemmalle kallellaan olevissa puolueissa syöminen mainitaan. Kun aiheina on esillä lähiruoka ja muut kuvatut painotukset niin ne ovat tietysti trendikkäitä, konkreettisia ja osaksi isompia poliittisia linjauksia sopivia tavoitteita. Mutta kyllä minä kaipaisin resursseja ylipäätään laadun ja maun takaamiseen ja etenkin kouluruokailussa tietynlaisen paremman kasvatuksellisen otteen mahdollistumiseen oli se sitten Sapere tai kunnon ruokatauot tai jotain muuta.
Ehdokastason linjaukset
Harvempi varmaan ehdokastaan valitsee vain syömistavoitteiden perusteella, mutta ei ainakaan minun valintaani yhtään haittaa jos muutenkin mielekkäällä ehdokkaalla on myös syömisen suhteen näkemyksiä. On kuitenkin käytännössä aikamoinen homma alkaa kahlaamaan ehdokkaiden mielipiteitä blogeista ja toreilta. Vaalikoneet helpottavat tietysti tätä hommaa monella saralla, mutta kaksi valtakunnallista vaalikonetta ei kyllä ota juurikaan kantaa syömiseen liittyviin kysymyksiin:
YLEn vaalikone
MTV3 vaalikone
Onneksi on myös paikallisempia vaalikoneita ja usein paikallisten sanomalehtien toimesta. Uudellamaalla esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikone sisältää monen kunnan ehdokkaat ja myös kysymyksen luomu- ja kasvisruuan käytöstä kouluruokailussa. Jos tiedätte omalla alueellanne vaalikonetta, joka ottaa kantaa syömiseen niin olisi mukava jos voitte linkata sen tännekin kommenteissa.
Toiminta ratkaisee
Syöminen on puhuttanut viime vuosina paljon. Jos te tiedätte avanneenne joskus suunne manataksenne kouluruokailua, vanhushoidon ruokailua tai jotain muuta ravitsemukseen/syömiseen liittyvää kuntapalvelua niin nyt on aika toimia. Vaikka keskustelu on aina sallittua, niin kuntavaaleissa te tavallaan valitsette moraalisen oikeutenne valittaa niistä. Jos ei itse yritä parantaa asiaa keskeisimmillä keinolla mikä kansalaisille on annettu, niin sittenpä on vähän kornia valittaa niistä myöhemmin. Vaikkei siitä kukaan tietysti tiedäkään :)
Jes, niin asiaa, kiitos! Tämä oli itsellekin hyvä muistutus, mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon ehdokasta etsiessä.
VastaaPoistaNähtyäni tämän kasvisruokakeskustelu pätkän minulta meni usko siihen, että päättäjät pystyisivät päättämään rationaalisesti syömiseen liittyvistä asioista.
VastaaPoistahttp://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8
Optimistisemmin voisi sanoa että juuri tuosta syystä sitä ehdokasta kannattaa haarukoida.
PoistaAivan. :) Mutta näin suomalaisena jolla on usko auktoriteettien suureen viisauteen, tuollainen tunnepohjainen keskustelu oli huvittavaa..
PoistaJa mistä loppujen lopuksi keskusteltiinkaan. Koululaisten oikeudesta saada eläinperäistä proteiinia yhtenä päivänä viikossa. Tämä taas merkitsee käytännössä max 8 eineslihäpyörykkää, jotka sisältävät 22 % lihaa ja lihankaltaisia aineita.. :=) ...mutku...
hei!
VastaaPoistatämä viestini ei liity kyllä edes puolella sanalla tuohon otsikkoon, mutta tarvitsin jonkun asiantuntijan apua ja uskon, että saan kysymykseni tässä esittää.
olen ''parantunut'' ''minisyömishäiriöstä'' n. vuosi sitten. ''parantuminen'' kuuluu tosiaan heittomerkkeihin, koska tuntuu että ruoka aiheuttaa vieläkin kamalasti päänvaivaa. olin sairastuessani 15 vuotta, 167cm pitkä ja painoin n.58kg, perfektionistinä halusin laihduttaa. puolenvuoden päästä painoin jo 50kg, olin kai lievästi alipainoinen, mutta todella sairas. olin laihduttanut todella terveellisesti, tiesin kaikki tarvittavat ravintoaineet ja kulutukset, mutta ajattelin ruokaa ja painoa KOKO AJAN! siis ihan koko ajan, varmaan yölläkin. kun kuitenkin muut asiat tulivat tärkeämmiksi elämässä ja energianpuute kävi liian rankaksi, painoni nousi n. vuoden sisällä 50kg 61kg ja nyt olen siis 61 kiloinen, kuitenki miljoona kertaa onnellisempi 169 senttinen tyttö.
ongelma onkin tässä: syön edelleen terveellisesti, mutta valitettavasti joskus en pysty hallitsemaan syömistäni, vaan ''ahmin'' lähinnä voileipiä ja hunajaa... en ajattele läheskään painoa enää niin usein ja parantumista on tapahtunut ja haluaisin päästä viimeisistäkin ''ruokastresseistä'' ja ahmimisesta eroon. kuinka siis voin olla ajattelematta liikaa painoa ja pystyä hallitsemaan syömistäni? olen todella tyytyväinen ulkomuotooni, siitä ei ole kysymys, sain vaan tuon painon mukana melkein D-kupin rinnat ja kunnon lantionseudun ja kapea vyötäröni säilyi, joten en ole ollenkaan epävarma. haluan vaan hallita ruokailuani, enkä antaa sen hallita minua. kiitos jo etukäteen jos olet jaksanut vastata tähän romaaniin ja miljoona kehua todella upeasta ja hyöddyllisestä blogistasi, teet tosi hienoa työtä!