keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Dieettiloukku

Dieettiloukku?


On tietysti hyvä ajatus syömisessä kuunnella kehoa ja tehdä asioita sen mukaan. Mutta on myös olemassa kavala ansa, jossa jokin syömismuutos tuntuu aluksi hyvältä ja tuottaa hyviä tuloksia, mutta hissunkissun alkaakin käymään päinvastoin. Se mikä aluksi tuntui hyvältä, alkaa väsyttää ja vetämään kroppaa jumiin. Samalla tuloksetkin karkaavat.

Hyvällä kehonkuuntelulla ja itsetietoisella otteella tässä ei olisi tietty mitään ongelmaa. Muutetaan vain tekemistä kun sen hetkinen syöminen ei enää toimikaan. Mutta aika usein näin ei käy ja syitä on monia:
- "kyllä se syömissysteemi on hyvä kun sain niin hyviä tuloksia, tässä on joku muu syy nyt.."
- "se oli kovan luokan asiantuntija, joka antoi nämä ohjeet joten niissä ei pitäisi olla vikaa.."
ja pahin koska tätä ajatusta ohjaa muutoksia vaikeuttava pelko
- "mut jos mä nyt muutan takas entisenlaiseen niin kaikki ne hyvät tulokset mitä mä sain varmaan häipyy"

On niitä tietysti muitakin ajatusmalleja, mutta lopputulos on etteivät ihmiset aina uskalla muuttaa syömistään toiseksi jos yhdellä systeemillä on joskus saatu hyviä tuloksia. Ja näin jatketaan toimimatonta syömistapaa ja ratkaisua yritetään hakea jostain epäolennaisista pikkutekijöistä - kun oikea ratkaisu olisi todeta, että tämä ruokavalio tuntui aluksi hyvältä mutta se ei näytä enää toimivan. Tätä kutsun dieettiloukuksi.

Dieettiloukku urheilussa
Blogautushan sai alkunsa kun Facebookissa jaoin tämän uutisen toteamuksella, ettei ole harvinaista nähdä urheilijalla tilannetta jossa jokin syömismuutos tuntuu aluksi hyvältä, mutta myöhemmin suorituskyky romahtaa.

Syömishäiriöstähän ei tarvitse olla aina kysymys kun syöminen vedetään liian tiukalle, mutta syömishäiriökirjallisuuden puitteissa muistan lukeneeni enemmänkin spekulaatiota siitä mistä johtuu urheilijoilla joskus tavattu ilmiö, jossa suorituskyky syömishäiriön alkuvaiheessa joskus paranee muutamien kuukausien tai puolen vuoden aikana ennen suorituskyvyn romahtamista. Itsekin ilmiöön olen varsin usein törmännyt urheilijoilla, joilla syömisote on kiristynyt liikaa. Aluksi tuntui tosi hyvältä, juoksu/treeni tms. kulki ja paino laski kuten urheilija halusi, mutta sitten tuli täysi jumi.

Miksi aluksi suorituskyky saattaa parantua vaikka syöminen ei ole tasapainossa? Ei sitä oikein tiedetä ja spekulaatioita olen nähnyt pystyvyyden tunteen voimistumisen kaltaisista psykologisista tekijöistä fysiologisiin selitysmalleihin kuten dopamiiniaineenvaihduntaan. Näissä on varmaan perää ja päälle voi laittaa sen, että on varmaan olemassa jokin ohut tasapainovaihe, jossa saadaan pienentyneen kehonpainon hyödyt (lajikohtaista toki) mutta kroppa ei ole vielä liian jumissa suorituskyvyn kannalta. Eli kombinaatio kovaa päätä, kevyempää kehoa, ehkä joku aineenvaihdunnallinen draivi ja uskoa omaan tekemiseen - jota liian tiukka syöminen ei heti alussa vielä haittaa pahasti. Tehdään ennätyksiä ja kaikki tuntuu olevan mainiosti. Mutta ajan kanssa tuokin tilanne sitten muuttuu.

Se miten syömistä on liikaa kiristetty vaihtelee - ja varsinkin trendien mukaan. 1990-luvulla ongelmana oli liian vähärasvainen ruokavalio ja viime vuosina ongelma on ollut liian vähähiilihydraattinen ruokavalio tai "puhdas" ruokavalio. Liian kevyt ruokavalio kalorilaskuineen on vakitaustaa. Tästähän olen mm. Lihastohtorin blogissa kirjoitellut.

Näiden urheilijoiden kanssa kun juttelee, niin he usein ovat henkisesti todella kiinni siinä systeemissä jolla aluksi saatiin tuloksia ja itse he eivät uskalla muutoksia takaisinpäin tehdä - ainakaan riittävän suuria. 1990-luvulla ei uskallettu lisätä rasvaa ja nyt ei uskalleta lisätä hiilihydraatteja - koska pelätään niiden vaarantavan painonhallinnan ja suorituskyvyn. Asia on tietysti päinvastoin ja tarvitaan joku ulkopuolinen toteamaan, että nykyinen syömismalli on nyt nähty ja se ei toimi.

Dieettiloukku painonhallinnassa
Tuttua sama ilmiö on myös painonhallinnassa. Jotain tehdään, vointi on hyvä ja tulosta tulee - mutta ajan kanssa syömistä ei pystytä ylläpitämään, jaksaminen heikentyy tai ahmimiset ja makeanhimot nostavat päätään. Ja sitten se painonhallinta ei enää toimikaan.

Voi sitä ihmisten määrää, jonka olen vuosien aikana kuullut sanovan, että "Painonvartijat/karppaus/tms. on kyllä tosi hyvä systeemi kun sillä laihduinkin, mutta jostain syystä se ei nyt vaan toimi mulla" ja sitten syytellään omaa saamattomuutta tai ihmetellään mistä mystisessä jutusta lieveilmiöt johtuvat. Oikea vastaus on tietysti vähemmän mystinen eli sitä syömismallia on sovellettu tavalla joka ei toimi. En muista vielä kenenkään todenneen että "laihduin systeemillä X mutta koska se lopulta johti ongelmiin niin olipas surkea systeemi ainakin minulle". Ei, jos sillä joskus saattiin tuloksia niin hyvähän sen on pakko olla ja samaa yritetään hinkata jatkossakin toivoen että jotain muuttuisi. Dieettiloukku.

Painonhallinnassa alkuvaiheen hyvät tulokset tasapainottomallakin systeemillä ovat ymmärrettäviä. Ensinnäkin alkuvaiheessa ihminen on usein ns. laihdutusmoodissa eli pystyvyyttä piisaa ja hommat vaan tehdään tuntui miltä tuntui. Tämä moodi ei kestää loputtomiin ja tuntemukset kyllä myöhemmin tulevat läpi. Toinen seikka on, että ylipainoisella keho haluaakin luopua ylimääräisestä rasvakudoksesta ja se tuntuu alkuvaiheessa antavan anteeksi monenlaista ylilyöntiä syömisessä - mutta siinä vaiheessa kun on laihduttu jo 10 kg niin epätasapainoisen syömisen aiheuttamat ongelmat monenlaisessa fysiologisessakin muuttujassa (nälkähormonit, stressihormonit jne.) ovat jo kasvaneet niin suuriksi, että ongelmat alkavat nostamaan päätään ja tilanne realisoituu.

Miten välttää dieettiloukku
Mielelläänhän näkisi ihmisten suoraan löytävän jonkinlaisen tasapainoisen syömisen ja blogini on täynnä asiaa aiheesta. Jos ihmiset myös pohtisivat syömismuutoksiaan etukäteen jonkun asiantuntijan kanssa niin ylilyönnit olisi usein arvattavissa etukäteen. Itsekin saan aika usein todeta "vähän on liian tiukkaa, luulen että aikansa voisi mennä hyvin mutta taitaa tulla seinä vastaan ennemmin tai myöhemmin".

Käytännössä kuitenkin monet onnistuneetkin elintapamuutokset ovat toteutuneet ylilyönnin kautta kohti jonkinlaista tasapainoa. On tehty aivan liian rajuja muutoksia, mutta ongelmien nostaessa päätään on reagoitu siihen nopeasti ja tehty isojakin muutoksia - eli aloitettiin jollakin tapaa, mutta jatkettiin jollain aivan muulla ja tasapainoisemmalla tavalla. Hyvä näinkin, virheistä opitaan ja tasapainon rajojen löytäminen tarvitsee joskus ylilyöntejäkin.

Ongelmaryhmä on nämä, jotka pelon, auktoriteetin, tuloshakuisuuden tms. vuoksi eivät uskalla muuttaa syömistään siinä vaiheessa kun ongelmia ilmenee. Varmaan koko blogautuksen pointti olikin oppia ymmärtämään, että syömisessä kaikki mikä aluksi tuntuu hyvältä ei aina ole pidemmän päälle hyvää.

PS: Valitettavasti tutkimuslinkkejä on vähän, koska aiheesta ei juurikaan ole tutkimusta. Jos löydän jostain nuo -90 luvun syömishäiriötutkimusten spekulaatiot niin linkitän. Nyt en heti löytänyt.

7 kommenttia:

  1. Hei Patrik, viime aikoina on tullut vastaan intuitiivinen liikunta -käsite; siis jos kehoa ja sen signaaleja (perusasioiden kunnossaollessa) kuunnellaan ruokailun suhteen, niin miksi ei myös liikunnan? Kirjoittaisitko tästä sanasen ehtiessäsi & inspiroituessasi. Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Yleensähän ihmiset selittävät dieetissä pysymättömyyttä omilla puutteillaan.

    Olen sivusta seurannut keskustelua, jossa paleotyyppistä ruokavaliota suositteleva pt spekuloi, että ko. dieetissä epäonnistuminen johtuu siitä että on oltu mukana dieettimentaliteetillä. Eli jos ihmiset vain tajuaisivat tehdä elämäntapamuutoksia dieetillä olon sijaan, painonpudotustuloksetkin pysyisivät.

    Niin tai näin, millä tahansa "dieetillä" voi siis laihtua pysyvästi, kunhan ei noudata sitä liian tarkasti. :)

    VastaaPoista
  3. "En muista vielä kenenkään todenneen että "laihduin systeemillä X mutta koska se lopulta johti ongelmiin niin olipas surkea systeemi ainakin minulle"."

    ...ja tämä johtuu mielestäni siitä, että moni lihava ihminen on jo valmiiksi saatu syyllistettyä etsimään vikaa aina itsestään. Itsehän aikoinaan uskalsin todeta työterkalle että en nyt ole aikeissa kokeilla Painonvartijoita vielä kerran, vaikka hän kovasti sitä mainostikin, koska olin jo aikaisemmin todennut että heidän systeeminsä ei ole minulle sopiva. Tästä sainkin sitten haukut ja yhteistyökyvyttömän leiman - vika oli terkan mielestä vain ja ainoastaan minussa, jolla ei ollut tarpeeksi motivaatiota ja itsekuria noudattaa Painonvartijoiden ohjeita.

    VastaaPoista
  4. Itselläni on kokemusta tuosta urheilusuoritusten paranemisesta yhdistettynä nykyisellä ajattelullani aivan älyttömään dieettiin. Mutta juoksu kulki ja matkat sen kuin pitenivät, vaikka ruokamäärät vähenivät, melkeinpä samassa tahdissa. Järjellä ajatellen täysin ristiriitaista, mutta.. Ongelmallista tästä kokemuksesta tekee, että se oli "hyväksi havaittu" keino kehittyä. Ja oikeastaan romahdus kunnossa tapahtui vasta, kun syömismäärät nostettiin ja urheilu loppui. Ja siitä on kyllä auttamatta jäänyt päälle ajatuskuvio, kuinka kunto kohenee, kun ruokailua rajoittaa

    En tosin enää vedä samanlaista kitudieettiä, mutta järjellä ajatellen en niin järkevästikään. Päässä urheilusuoritukset ja laihtuminen yhdistyvät, ei toista ilman toista. Useita yrityksiä on ollut tästä kuviosta irrottautumiseksi, mutta silti sitä palaa kerta toisensa jälkeen samoille urille. Syömishäiriödiagnoosit seuraavat toisiaan, enkä enää itsekään tiedä, onko edes mahdollista olla "tasapainossa".

    VastaaPoista
  5. Hyvä teksi, oon koittanut lukee blogiasi ja muuttaa ruokavaliota ja uskotella ittelleni että 1400 kalorilla ei liho. Sairas pää ei vaan pysty käsittämään miten perus aineenvaihdunnan ollessa 1084 niin kuinka paljon on sitten perus liikunta? Ei varsinaisesti liity tekstiin mutta mitä perusliikunta tarkoittaa sillä minulle se tarkoittaa tunnin juoksu lenkkiä päivässä. Valaise miuta tän ongelman kanssa sillä se voisi auttaa edes vähän tässä paranemis prosessissa ulos tästä "diettiloukusta" :D varmaan rasittaa vastata tällasiin idiootti kysymyksiin mutta tää oikeesti vaivaa miuta.

    VastaaPoista
  6. Minullakin on ollut jaksoja, joissa treeniä kovennettu viikko viikolta ja ruoka on samalla 'vahingossa' vähentynyt. Uskoisin, että syy lyhytaikaiseen huippuoloon ja kehitykseen on lähinnä mentaalipuolella. Jos uudesta treenistä tai ruokavaliosta tai jopa jostain aivan toisesta elämän osa-alueesta kokee huumaavaa innostuneisuutta, niin totta vie se vaikuttaa myös fyysisesti kehitykseen. Ihminen on kokonaisuus ja hyvin hyvin paljon riippuu mielestä. Tulokset on aina paremmat millä tahansa osa-alueella, jos niitä lähdetään tekemään hyvällä fiiliksellä ja niiden ylivoimaisuuteen uskoen. Ehkä tähänkin liittyy joku hormonaalinen tekijä, mutta oma kokemus on, että kun elämässä tapahuu jotain innostavaa, joka vie kaikki ajatukset (uusi työ, uusi harrastus, uusi parisuhde), niin silloin syömättömyys on huomattavasti helpompaa ja hyvä olo säilyy siitä huolimatta. Jossain vaiheessa sitten alkaa fiiliis ja tulokset hiipua, mutta pelko/huono omatunto saa silti jatkamaan hampaat irveessä. Sitten tulee totalstoppi, paha olo, masennus jne. Jälkikäteen on helppo analysoida, mikä meni vikaan, mutta siinä väsyneessä tilanteessa -10kg painonpudotuksen jälkeen ei mitenkään suostu uskomaan, että "ei tuo sun taktiikka niin fiksu ole ollut, nyt vaan reippaasti ruokaa ja lepoa, niin toivut nopeammin".

    Siinä vain mutu-tuntumaa ja omia kokemuksiani.
    T. Jojo-laihduttaja :(

    VastaaPoista
  7. Todella ihana blogi sinulla :) löysin sattumalta ja ehdottomasti jään seuraamaan jatkossa :)
    http://matildaselin.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista