keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vähennä tätä ja laihdu tuon verran vuodessa - tai sitten et

Tuli ihan ysäriolo, kun silmiin osui lehtijuttu alkoholin haitoista, jonka yhteydessä oli vertailu että yhden oluttölkin (5 dl) juominen päivässä vähemmän laihduttaa vuoden aikana 10 kg. Just joo. Tuollaiseen lukuun varmaan päästään kun lasketaan päivittäisen tuopin kalorit joka päivä vuoden ajan, mutta ei sillä paljoakaan tekemistä todellisuuden kanssa ole. Kyllä siitä tuli sellainen salli mun nauraa -fiilis a) koska tuo laihdutuslupaus on täysin umpiteoreettinen ja siinäkin pielessä ja b) vaikkei blogautuksen teema olekaan, niin onkohan kaloritietous se tapa joka iltakaljoittelun lopettaa.

Mutta näitä kalori-painonmuutos vertailuja ammoin nähtiin paljonkin ja minun muistilokerossani -90 luku oli niiden kulta-aikaa:
- vaihda 2 lasia kevytmaitoa vähärasvaiseen ja laihdut vuoden aikana 2 kg
- vähennä 4 sokeripalaa päivässä ja laihdu 2 kiloa vuodessa
- jne... tajusitte kyllä jujun
En muuten tiedä miksi, mutta nykyään niitä näkee harvemmin. Tosi hyvä niin.

Ja miksikö laskut jäävät umpiteoreettisiksi? Koska elimistö vastustaa kaikkea muutosta ja tuollaiset pikkuasiat on äkkiä kompensoitu. Otetaan esimerkiksi tuo 4 sokeripalan esimerkki eli se, että vähennät päivässä 40 kcal ja laihduttaa sinua vuoden aikana 2 kg. Jos kyse on vaikkapa 80 kg painavasta miehestä niin jo se ensimmäisen kilon laihtuminen vähentää ihan pienemmästä kehon painosta johtuen henkilön kulutusta laskennallisesti arviolta 30 kcal ja laihdutuserotukseen jäljelle jäävä 10 kcal ei enää kykene laihduttamaan seuraavaa toista kiloa. Eli edes teoreettisesti 4 sokeripalan vähentämisellä ei voi laihtua 2 kiloa koskaan!!

Ja tuo äskeinen oli vasta lievennetty esimerkki ihan kehon koostumuksen muutoksista johtuen. Oikeasti painonmuutoksen vastustusta tulisi myös aineenvaihdunnallisista muutoksista. Puhumattakaan nyt siitä, että niiden 4 sokeripalan syömättä jättäminen vaikuttaisi kylläisyyteen ja johtaisi lisääntyneeseen syömiseen muualla. Ei syöminen toimi vain niin, että jätetään jotain syömättä ja se heti laihduttaa.

Elikä nuo laskelmat ovat siis varsin pahasti pielessä. Kuinka paljon 4 sokeripalan vähentäminen päivässä sitten voisi laihduttaa? Todennäköisesti ei yhtään. Kun omassa työssä tulee työskenneltyä sekä painonnoston ja -laskun parissa ja monesti myös aika pienillä ja kontrolloiduilla muutoksilla (varsinkin anoreksian hoidossa) niin on tullut jotenkin aika ilmeiseksi, että pienet muutokset eivät koskaan vaikuta painoon. Tuntuu, että aina muutoksilla pitää olla joku kriittinen massa, jonka ylittyessä paino vasta alkaa laskea/nousta. Yksi iso muutos tai monta pientä muutosta, niin kyllä paino muuttuu. Yksi tai parikin pientä muutosta ja mitään ei tapahdu.

Laajemminhan tämäkin on vain osa kalorilaskun ihmemaailmaa, jossa ei kannata hirveän tarkasti lupailla yhtään mitään.


Juon päivittäin 4 kuppia kahvia sokeripalalla ja maidolla. Jos muuttaisin kahvin mustaksi ilman sokeria, niin

5 kommenttia:

  1. On ehkä vähän vaarallista puuttua tuohon olutesimerkkiisi, koska Suomessa mikä tahansa alkoholikeskustelu kääntyy hyvin nopeasti mustavalkoiseksi tyyliin jos et ole absolutisti, olet rapajuoppo. Asia kuitenkin kiinnostaa minua, niin otan riskin.

    Kyllähän runsas alkoholinkäyttö painossa näkyy, jos normaalisti (lue: ainakin riittävästi) syövä ihminen saa alkoholista paljon energiaa vielä siihen päälle eikä liiku hirveästi.

    Usein heitetty esimerkki yhden alkoholiannoksen vähentämisestä päivässä tuo ainakin minun mieleeni sellaisen ajatuksen, että jos juomista on varaa vähentää 7 - 10 annosta viikossa (= pullo tai tuoppi olutta päivässä), ongelmana ei olekaan niinkään paino, vaan alkoholinkäyttö. Toisin sanoen, jos ihminen juo niin paljon, että sillä on vaikutusta painoon, hänen pääasiallinen ongelmansa on alkoholi eikä paino.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runsaan alkoholin käytön vähentäminen on jo iso muutos, se vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi vireystilaan. Mutta jos riipaset joka ilta kännit, on todennäköisesti ihan sama juotko sen yhden vähemmän vai et, huomenna väsyttää kuitenkin. Tai jos juot joka ilta yhden saunaoluen, onko sen poisjättämisellä merkitystä mihinkään?

      Itse olen huomannut suuremmaksi ongelmaksi sen alkoholin nostattaman ruokahalun, kuin itse alkoholin. Jotenkin tuntuu, että illanistujaisissa tulee syötyä enemmän puhumattakaan siitä baari-illan jälkeisistä pitsabileistä aamuyöllä ja mahdollisesti krapulanhoitoon haetusta toisesta lätystä seuraavana päivänä.

      -Anna-

      Poista
  2. Juu, sinälläänhän minulla ei ole mitään alkoholin vähentämistä vastaan ja varsinkin jos kohtuuden rajat ovat ylittyneet. Ja vaikka alkoholin kohtuukäyttö muuttaminen ei sinällään laihduta 10 kg:a niin kyllä se voi laihduttaa ja varsinkin jaksamispuolella voi olla isoja hyöytyjä saatavissa paremmasta unesta.

    Ja ihan tismalleen samaa mieltä kuin Tarja että siinä vaiheessa kun alkoholi alkaa vaikuttamaan painoon niin painovaikutus on alkoholin haitoista pieni verrattuna moneen muuhun asiaa.

    Kyllä monen kannattaa alkoholia vähentää se on selvää - ja jos vähentää liikakäyttöä reilusti niin hyöty on huikea, kohtuukäytön vähentämisen hyödyt on epäselvemmät. Mutta se yhden oluttölkin vähentäminen päivässä ei tule kyllä sitä 10 kg:a laihduttamaan, ehkä 3-5 kg:a kylläkin.

    Varsinaisia pieniä muutoksia en siis vastusta, päinvastoin nimenomaan kannatan niitä. En vain tykkää jos niitä ajetaan virheellisillä ja katteettomilla perusteilla. Monen muun tavoin minäkin vastasin gallupissa tuon "yksinään ei tee paljoakaan, mutta yhdessä muiden kanssa auttaa".

    Mutta alkoholissa on omat mutkansa. Nuo muut esimerkit ruokatasolla ehkä paremmin kuvastaa blogautuksen pointtia.

    VastaaPoista
  3. Minä vastasin tuon viimeisen vaihtoehdon. Joku tuonkaltaisen pienehkön muutoksen ollessa kyseessä, en välttämättä vaihtaisi takaisin ihan heti, mutta saattaisin(ja epäilen, että aika monet muutkin tekisivät niin)selittää itselleni sen perusteella että "koska en luovuin kermasta ja sokerista, voin syödä keksin hyvillä mielin" - jolloin lopputulos on aika plusmiinusnolla, jos sitäkään.

    Nimim. Mira

    VastaaPoista
  4. Minäkin vastasin viimeisen. Koettu on omakohtaisesti. Paastosokerissa tuli taannoin piikki normaalin ylärajalle ja ennen kontrollia vähensin paniikissa päivittäisistä kahdesta kahvikupillisestani sen toisen(!) sokeripalan muutamaksi viikoksi. Noh, sokerit putosivat normaaliin, mutta olikohan tuolla kahden sokeripalan päiväannoksella suurikin merkitys? Maku kärsi siinä määrin, että mieluummin jätän koko kahvin - parastahan siinä on se tuoksu anyway. Enemmän varmaan arvojen asettumisessa tuolloin toimi uni- ja ruokarytmiin palaaminen, luulen. Mieluummin panostan raikkaisiin ruokaisiin salaatteihin kun alan muutaman pulmupalan kanssa pelleilemään.

    VastaaPoista