tag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post5143764620890796894..comments2024-03-27T13:37:43.437+02:00Comments on Pöperöproffa: The Omega files 1 - rasvojen saannin perusteetPatrik Borghttp://www.blogger.com/profile/10937695113963300620noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-52735314865486580822011-09-15T14:42:32.021+03:002011-09-15T14:42:32.021+03:00Opiskelijoiden ahdistus ja omega-3:t
Ohio Staten ...Opiskelijoiden ahdistus ja omega-3:t<br /><br />Ohio Staten yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että 2,5 grammaa kalaöljyn omega-3-rasvahappoja päivässä (farmakologisena annoksena siis) lievittää opiskelijoiden ahdistusta. Raportin julkaisi Brain, Behavior, and Immunity -lehti. Näin suurta päiväannosta on käytännössä hyvin vaikea, ellei suorastaan mahdotonta saada ruoasta, etenkään opiskelijoiden ruokatavoilla. Ymmärrän ravitsemustieteilijöiden hämmingin, kun tällaisia ihmistutkimuksia julkaistaan.<br />http://20.fi/4937<br />Tutkimuksesta on lisätietoa englanniksi tässä linkissä <br />http://20.fi/4938 <br />ja Ohio Saten Universityn tiedotteessa<br />http://researchnews.osu.edu/archive/omega3.htm sekä suomeksi tässä linkissä<br /> http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2110Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-90684511882496742472011-09-14T15:24:21.496+03:002011-09-14T15:24:21.496+03:00Omega-3-rasvahappotutkimusten leveys, syvyys ja la...Omega-3-rasvahappotutkimusten leveys, syvyys ja laatu lisääntyvät hengästyttävää vauhtia. Viiden vuoden keskiarvo on 645 tutkimusta vuodessa, siis noin 2/vrk. Clinical Trials -tiedostossa on tällä hetkellä lähes 500 uutta tutkimushanketta vireillä eri puolilla maailmaa; niistä 46 % on vireillä Yhdysvalloissa ja 28 % Euroopassa. Mitä enemmän tutkitaan, sitä parempi kuva saadaan omega-3-rasvahappojen merkityksestä etenkin eniten sairastumisia ja kuolemia aiheuttavissa sairauksissa. Vanhoilla premisseillä ja niistä saadulla ”kokonaiskuvalla” ei kannata hirveästi kehua. Tällä hetkellä vastausta odottavat kysymykset mm. siitä, mitä rasvahappoja ja kuinka paljon tulisi saada eri tautien ehkäisemiseksi ja jarruttamiseksi. Tutkimukset viittaavat siihen, että perinteiset ravintosuositukset (2-3 kala-ateriaa viikossa riittää) ovat jääneet pahasti ajasta jälkeen.<br /><br />Gillies PJ, Harris WSja Kris-Etherton PM. Omega-3 Fatty Acids in Food and Pharma: The Enabling Role of Biotechnology. Current Arteriosclerosis Reports<br />http://www.springerlink.com/content/kn516g64231h3254/Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-15106151608408377832011-09-13T18:49:44.029+03:002011-09-13T18:49:44.029+03:00Omega-3:a tutkitaan nykyisin paljon myös syöpätaud...Omega-3:a tutkitaan nykyisin paljon myös syöpätaudeissa. Muistan hyvin, kuinka asia oli ensimmäisiä kertoja esillä kongresseissa jo 1980-luvulla, jolloin asiaa tutkittiin eläinkokeissa. Nyt asiasta on julkaistu uutta merkittävää tietoa ihmispotilailla.<br /><br />Väkevöity ja puhdistettu EPAa sisältävä kalaöljy tehostaa keuhkosyövän solusalpaajahoitoa (kemoterapiaa) ja parantaa potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia, ilmenee nimittäin Yhdysvaltain Syöpäjärjestöjen tiedelehden (Cancer 2011;117:16,3774–3780) julkaisemasta uudesta tutkimuksesta (Albertan yliopisto, Kanada). Raportti on ensimmäinen, joka todistaa tieteellisesti etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPAn) parantavan sytostaatteja saavien syöpäpotilaiden ennustetta. Syöpäpotilaan tarve on vähintään 2 grammaa E-EPAa päivässä. Vastaavan annoksen voi saada nauttimalla kymmenkunta lohiateriaa päivässä (mikä on tietenkin sula mahdottomuus). Raportti päättyy tutkijoille tyypilliseen näyrään mainintaan, että nyt tehty havainto tulee vahvistaa lajemmilla lisätutkimuksilla. Onko syöpäpotilailla aikaa jäädä odottelemaan niiden ilmestymnistä?<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1999Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-36890633361140120572011-09-12T17:21:19.000+03:002011-09-12T17:21:19.000+03:00Olet oikeassa. Käypä hoito -suosituksissa lukee mm...Olet oikeassa. Käypä hoito -suosituksissa lukee mm.:<br />Kalaöljyjen runsas käyttö (n-3-rasvahappoja noin 4 g/vrk) pienentää seerumin triglyseridipitoisuutta jopa 30 % 78, 79, 15. <br />• Silti n-3-rasvahappojen kliiniset vaikutukset eivät ainakaan kokonaan selity seerumin lipidien muutoksilla B. <br />• Niiden vaikutusta suuren riskin diabeetikoihin ei tunneta 80, ja diabeetikoille kalaöljyjä suositellaankin käytettäväksi varoen. <br />• Vaikutus näyttää kuitenkin additiiviselta statiiniin yhdistettäessä ja saattaa hyödyttää sekundaaripreventiopotilaita B, 81. <br /><br />Tähän on syytä todeta, ettei Käypä hoito -työryhmä ole päivittänyt vielä mukaan uutta tutkimusta, jossa E-EPAa tutkittiin yli 1000 henkilön aineistossa kahdessa satunnaistetussa kaksoissokkoasetelmassa – MARINE- ja ANCHOR- studyissa – jossa yli 100 henkilöllä vaikutusjakso kesti yli vuoden. E-EPAn päiväannos oli 2 tai 4 grammaa. Tulosten mukaan E-EPA alentaa hyvin korkeita seerumin triglyseridejä (yli 5,7 mmol/l) peräti 45 prosenttia. Tässä aineistossa 2 g E-EPAa päivässä alensi triglyseridejä keskimäärin 8 % ja 4 g/vrk 18 %. E-EPA tehoaa myös ns. sekamuotoiseen veren rasvahäiriöön (engl. mixed dyslipidemia) statiineja käyttävillä henkilöillä. E-EPA alensi merkitsevästi myös apoliproteiineja (ApoB) ja VLDL-kolesterolia, joita pidetään valtimotautien riskitekijöinä.<br /><br />Englantilaisten verisuonikirurgien ja immunologien tekemä tutkimus osoittaa, että E-EPA imeytyy hyvin vereen ja kulkeutuu valtimoiden seinämiin kertyneisiin kovettumiin eli plakkeihin. Niissä se ehkäisee ja vähentää tulehdusta ja stabilisoi plakkia niin, ettei se repeä ja lähetä tukkeavia palasia sydämen ja aivojen ohuisiin valtimoihin. Tutkimus selittää uudella tavalla kuinka etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee sydänkohtauksia ja aivohalvauksia ja vähentää niiden uusimisriskiä. Tämä vaikutus ei välity lainkaan kolesterolin kautta. Tässä tutkimuksessa EPAn pitoisuus mitattiin suoraan valtimon plakista, jossa EPAn määrä kaksinkertaistui jo 3 viikon hoidolla. Suurentunut EPA-pitoisuus stabilisoi plakkia, mikä on tärkeä tieto, sillä noin 70 % infarkteista johtuu revenneistä plakeista.<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1758<br />Duodecim selostaa E-EPA-tutkimusta<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1299Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-83043636400455222252011-09-12T13:08:40.247+03:002011-09-12T13:08:40.247+03:00Kalaöljy on dyslipdiemian Käypä Hoidossa ainoastaa...Kalaöljy on dyslipdiemian Käypä Hoidossa ainoastaan korkeiden triglyseridien hoitoon, eikä yleiseen dyslipidemiaan (korkeaan LDL:ään, matalaan HDL:ään).Reijohttps://www.blogger.com/profile/16600461974345868939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-61577919138409536942011-09-11T15:28:25.386+03:002011-09-11T15:28:25.386+03:00Lääkärinä katson rasva-asioita eri kulmasta kuin e...Lääkärinä katson rasva-asioita eri kulmasta kuin edellä kirjoittaneet. Lääkäri näkee potilaita, jotka eivät ole tervettä "keskivertoväestöä", joille ravitsemussuositukset on annettu. Lääkäri pyrkii hoitamaan potilaansa kuntoon mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja turvallisesti. Jos potilaalla on raudanpuute, sitä ei aleta hoitaa pelkästään puhumalla ruokavaliosta, vaan rautalääkityksellä. Sillä vika yleensä korjaantuu nopeasti, tehokkaasti ja halvalla. Sama koskee myös monia neuropsykiatrisia potilaita, joilla on rasvahappojen puutetta, esim. ADHD-, masennus-, skitsofreenikot ja bipo-potilaat. Puutos korjaantu nopeasti ja tehokkaasti ravintolisillä, jotka ovat viime vuosina parantuneet paljon 10 vuoden takaisiin nähden. Otetaanpa pari esimerkkiä, joita uudet meta-analyysit tukevat:<br /><br />1. Runsaasti EPA-rasvahappoa sisältävä kalaöljy voi auttaa lasten tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöön (ADHD), osoittaa uusi kymmenen tutkimusta ja 699 lasta käsittävä puolueeton meta-analyysi. Tulokset yllättivät tutkijat, jotka eivät olleet uskoneet kalaöljystä olevan hyötyä tässä yleisessä lastenpsykiatrisessa häiriössä. Lisätietoa suomeksi tässä<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2144<br /><br />2. Kalaöljy auttaa myös kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön (jota potee noin 100 000 suomalaistakin), osoittaa toinen psykiatrian professoreiden laatima meta-analyysi (Journal of Clinical Psychiatry 2011).<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903025<br />Vaikutusmekanismikin tunnetaan varsin hyvin<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=798<br /><br />3. Masennus on suomalaisten kansantauti, jonka käypä hoito on kehnoa. Sitä voitaisiin tehostaa käyttämällä väkevöityä kalaöljyä, mieluiten E-EPAa. Kalaöljyn tehosta on jo paljon kliinistä näyttöä masennuksessa ja lisää on tulossa: Clinical Trialsissa on rekisteröitynä 52 uutta tutkimushanketta, joihin voi perehtyä tässä linkissä<br />http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=omega-3++depression<br /><br />Laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo on tehnyt Duodecimille aloitteen kalaöljyn lisäämisestä masennuksen käypään hoitoon, samaan tapaan kuin kalaöljy on lisätty valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden hoitosuosituksiin (2009).Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-59367737042375178292011-09-11T10:58:04.052+03:002011-09-11T10:58:04.052+03:00Voihinkin liittyy toki lämpimiä muistoja, minulla ...Voihinkin liittyy toki lämpimiä muistoja, minulla ennenkaikkea kalakeitossa. Margariinille en lämmennyt koskaan, taisin korvata levitteet maksamakkaralla! :-DMirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-15586462039682282262011-09-11T10:28:08.760+03:002011-09-11T10:28:08.760+03:00Mirka, kiva kuulla tuo oliiviöljyjuttu. Itsellä ai...Mirka, kiva kuulla tuo oliiviöljyjuttu. Itsellä ainoa "rasvoihin" liittyvä lämmin muisto on lapsuudesta voi, joka oli käytössä leivän päällä vain leivontapäivinä jos oikein muistan. Ja sille oli tietty ihan oma kotelonsakin. Muuten taidettiin mennä margariinilla. Ei tuo lämmin muisto kuitenkaan näytä ihan vieneen mukanaan :)Patrik Borghttps://www.blogger.com/profile/10937695113963300620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-80318994532300824432011-09-10T13:14:50.225+03:002011-09-10T13:14:50.225+03:00Hymyilen ja nyökyttelen!
Minua myös on tämä ravi...Hymyilen ja nyökyttelen! <br /><br />Minua myös on tämä ravintoainekeskeisyys nyppinyt siitä asti kun ravitsemuskeskustelua aloin seurata. Kaipasin nimenomaan ruoka-ainekeskeistä näkökulmaa.<br /><br />Paleonäkökulma on yksi, mutta itse nostaisin rinnalle katsottavaksi myös uudempia historiallisia ruokakulttuureita. Esim. oma rakkauteni oliiviöljyyn heräsi lapsena Kreetan-matkalla. Minun on hyvin helppo mutuilla, että se jollakin metafyysiselläkin tasolla on hyväksi ihmiselle. Monista muistakin ruokakulttuureista on tarttunut hyvältä tuntuvia juttuja. Kun tutkimusdata ei potki vastaan niin miksi ei?<br /><br />Yksipuolista panosta tyydyttyneisiin en ole (eräissä karppisuunnissa) koskaan ymmärtänyt. En tiedä yhtäkään perinteistä ruokakulttuuria jossa niin olisi ollut. Suomessakin kalan osuus ravinnosta on ollut aivan älyttömän suuri, ja lehmät olivat ummessa talvet ennen AIV:tä.Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-33036262471002930522011-09-09T19:13:53.337+03:002011-09-09T19:13:53.337+03:00Väestötason suosituksissa ja viestinnässä eri rasv...Väestötason suosituksissa ja viestinnässä eri rasvahapoilla "leikittelyssä" on vähän nutritionismin vaaraa. Vanha sanonta "Ei nähdä metsää puilta": kaikkea alkaa ohjaamaan tietyt rasvahapot hyvien ruoka-aineiden ja elintarvikkeiden sijaan. Seurauksena ihmisten päät sekoavat ja elintarviketeollisuus voi kehittää uusia hypersupertuotteita, joista on poistettu sitä ja lisätty tätä mukamas jonkinlaisena lisäarvona.<br /><br />Iso kysymys on se, onko ravintoainetason näyttö niin hyvää, että se kannattaa pistää ruoka-ainetason edelle. Ennen kun joku alkaa jauhamaan eksaktin luonnontieteen retoriikkaa, on todettava, että tämä on suuressa määrin laadullinen ja metodologinen kysymys, jota pohditaan liian vähän, koska kaikki haluavat tuottaa sitä eksaktia luonnontieteellistä retoriikkaa omista intresseistään käsin. Oma kokemus ravitsemustieteestä on se, että erityisesti ravitsemusepidemiologiassa kaikki ravintoainetason näyttö on herkempää sekoittaville tekijöille kuin ruoka-ainetason näyttö. Kaiken lisäksi tällaista ruoka-ainetason näyttöä voidaan viedä viestinnällisesti ihmisten arkeen paljon helpommin.<br /><br />Tässä siis joukkoviestinnällinen näkökulma. Toki on tärkeää, että sitä ravintoainetason tutkimusta tehdään. Siinä missä väestötasolla pitää painottaa hyvää ruokaa ravintoaineiden sijaan (jotain poikkeuksia lukuun ottamatta), on toivottavaa että tulevaisuudessa sairauksien yhteyksissä yksilöllinen ravitsemushoito ja -tutkimus puuttuu yksityiskohtaisiin ravintoainetason asioihin.Janne Huovilahttp://ravitsemusuutiset.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1859167001860177696.post-27398261596353573192011-09-09T16:01:08.080+03:002011-09-09T16:01:08.080+03:00Mainiosti summasit, tässä kirjoituksessa on pitkäl...Mainiosti summasit, tässä kirjoituksessa on pitkälti minunkin tämänhetkinen ajatus rasvoista. Erityisesti ilahduin kun nostit verenpaineen esiin riskitekijänä yli kolesterolin -sitä ei millään muisteta ja huomata. Lisäksi se, että rasvan terveellisyyttä tarkastellaan useista eri näkökulmista laajasti yli sydänterveyden, on tosiaan tarpeellista ja yksilötasolla ainoa oikea ja merkityksellinen tie. Suomen rasvakeskuskustelu on ollut liikaa sydäninfarkteista puhumista. Tästäkin huolimatta aion itse rajoittaa rasvakirjoitukseni sydän- ja verisuoniterveyteen sekä diabetekseen. Siltikin meinaa tulla rimakauhu :-)Reijo Laatikainenhttp://www.pronutritionist.netnoreply@blogger.com